Ezine.bg»Статии»Семейство»Тийнейджъри»Колко време е безопасно да прекарват децата пред екрана на мобилните устройства?

Колко време е безопасно да прекарват децата пред екрана на мобилните устройства?

Колко време е безопасно да прекарват децата пред екрана на мобилните устройства?

Каква е представата за съвременното дете и различават ли се подрастващите днес от предишните генерации? На пръв поглед - не. Децата във всяко време са имали едни и същи желания и мечти са ги изразявали еднакво.

Всъщност разликите са огромни. Днес детето вече не е малчуганът, който рита топка или кара колело навън по цял ден. Малкият човек е вторачен в екрана почти денонощно. Компютър, телефон, таблет или смартфон - поне едно от тези устройства заема цялото детско внимание. Цифровизацията буквално ги обсеби и младото поколение започна да общува почти изцяло само виртуално.

Докъде се простират вредите от прекаленото взиране в екрана на личното мобилно устройство?

Специалистите провеждат експерименти, за да установят какви поражения на детската психика може да нанесат модерните джаджи днес. Едно от тях сочи, че техническите достижения отнемат от когнитивните способности на тези, които непрекъснато са надвесени над своите телефони или компютри в сравнение с връстниците им, упражняващи контрол над времето, прекарано с мобилните устройства. Обхванати са между четири и пет хиляди деца в детска и ранна тийнейджърска възраст, до към 11 години.

Три часа и половина средно е времето, което малките ученици прекарвали със своите мобилни придобивки. Това е повече от препоръчваните 2 часа дневно. Те отнемат от препоръчваните около 10 часа сън и поне час физическа активност.

На доброволно участвалите в анкетата са раздадени въпросници. Отговорили са всички доброволци и резултатите изглеждат тревожни. Само една пета от всички спазвали и трите посочени предписания, а около 30 процента не обръщат внимание на нито едно от тях. Половината подрастващи прекарват в сън достатъчно време, а по-малко от една пета спазват препоръката за активно движение поне за един час.

Тестовете установили, че съществува връзка между времето пред екрана и способността за адекватна реакция, за концентрация и запаметяване на нужната информация.

Констатацията, която специалистите правят е, че повече от 2 часа на ден с мобилните устройства намалява познавателните способности на подрастващите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати