Да откажем детето от кърмене

Спиране на кърменето

Кърменето е процес, който е много важен за бебето, разбира се и за майката. Близостта, която се поражда между бебето и майката, е нещо невероятно. Много майки полагат ужасно много труд, за да кърмят децата си. Някои майки предпочитат и искат да кърмят децата си възможно най-дълго и много.

Има деца, които се отказват от кърменето по естествен начин, особено когато са усетили други вкусове и са на твърда храна, но има и такива, които въпреки приема на твърда храна пак си харесват кърмата и я предпочитат особено преди лягане или когато изпитват дискомфорт.

Рано или късно обаче детето трябва да се откаже от кърменето. При някои деца се получава от само себе си, например дете може да откаже кърменето, докато е болно. Дъщеря ми беше със запушен нос и ѝ беше неприятно да суче, така тя сама отказа да суче въпреки че аз исках да продължим.

Но има деца, при които отказването от кърменето е наистина трудно и изпълнено с нерви и плач. Говорете с детето си и му обяснете, че то вече е голямо и трябва да спре да се кърми, както мама и тати не се кърмят вече.

Или ако тези приказки не ви помогнат, кажете на детето си, че ви боли и изпитвате дискомфорт и трябва да спре да суче. Ако говоренето не помага и детето ви се заинати и продължава да иска да се кърми, опитайте да му предлагате разнообразна и интересна храна вечер.

Също така му предлагайте шише с вода, ако поиска да суче. Опитайте така в продължение на няколко дни. Ако детето ви се приспива, докато суче, ще се наложи вие да спрете да го приспивате, а да опита баща му например. Ако не сте в стаята, детето няма да се присети за това, че може да суче. Нека баща му го приспива няколко вечери, като му чете някоя приказка и му предложи любимата играчка да си я гушка, докато заспи. Децата лесно се адаптират и си намират заместител.

Да откажем детето от кърмене

Ако кърменето е просто само навик, докато заспива, като не ви вижда, няма и да се дразни и изнервя детето, а напротив. Необходими са ви няколко дена да не кърмите детето и то ще се е отказало. Ако ви пита и настоява, продължавайте да му обяснявате и да му говорите.

Давайте примери на детето с по-голям батко или кака, които не сучат, или с роднини, приятелчета. Децата разбират всичко и са много досетливи, просто са инатливи понякога, но ако си държите на позицията и не отстъпвате за няколко дена, този етап от живота на детето ви ще мине леко.

Когато обяснявате на децата си как стоят нещата и кое трябва и кое не, те повторят след вас и запомнят. Родителите са тези, които са за пример на децата си, така че детето ви ще ви разбере и ще се откаже от кърменето, ако сте отделили време да си поговорите и да му разясните защо вече не може да суче и трябва да се откаже.

Натъртвайте това, че е голям батко или кака и е време да се държи като такъв и това че кърменето е за бебетата, а детето ви вече не е бебе. Бъдете спокойни и търпели.

Ако детето започне да се събужда през нощта и да иска да суче, му дайте вода и го гушкайте. Запомнете, че и това ще отмине, просто е един период. Успех!

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати