ezine.bg»Статии»Семейство»Отглеждане на детето»Причини за късно проговаряне при децата

Причини за късно проговаряне при децата

Късно проговаряне при децата

Има случаи, в които малчуганите започват да бърборят преди навършване на годинка, но има и такива, при които децата проговарят много по-късно. Най-точно обяснение за това едва ли някой може да даде, но въпреки всичко логопедите са тези, които могат да ви помогнат при подобен проблем.

Всички родители очакват с нетърпение да чуят първите думи на децата си. Специалисти казват, че за ранното проговаряне на децата има значение като раждането, така социализирането на хлапето.

Важна е и комуникацията между майката и бебето. Ако родителите и близките разговарят с бебето, макар и то да не може да им отговаря, детето може да проговори по-рано, защото свиква с думите и говора от рано.

Хлапето трябва да общува както с големи, така и с по-малки деца, това се оказва изключително важно за проговарянето. Ако детето ви не проговори до 3-годишна възраст, се консултирайте с логопед задължително!

Причина за късно проговаряне при децата могат да се окажат нови технологии като таблети и телефони. Те правят мозъка мързелив, затова не позволявайте на наследниците си да прекарват пред тях целия си ден.

Говорете повече с детето си

Възможно е детето да проговори по-късно поради някои генетични фактори или заради заболяване. За това родителите трябва да вземат мерки и да заведат хлапето при специалист.

Причина за късно проговаряне могат да се окажат и бибероните и залъгалките, ако се използват прекалено много и продължително.

Децата растат бързо, така че говорете с тях, обяснявайте им, не им говорете на бебешки език и само с кратки фрази. Това също може да се окаже една от причините за проблеми при проговаряне. Изговаряйте думите бавно и правилно, за да може детето да ги запомни и с времето да ги възпроизведе.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Нали
Нали
12.11.2019 08:34
Ние имахме такъв случай е семейството, племеникът ми проговоро след три годишна възраст. Проблемът при него не беше от тези написани в статия, а имало къса юздичка на езика и се наложи малка оперативна намеса и сега вече по малко започна да говори. Тоест проверете и за това, това е една причина също малките децата да не говорят.
0
0