ezine.bg»Статии»Семейство»Отглеждане на детето»Как да общуваме правилно с нашите деца

Как да общуваме правилно с нашите деца

Общуване между майка и дете

Добрата комуникация с децата включва да слушате добре и да говорите по начин, който насърчава детето да ви слуша. Това е като всяко друго умение - вие се усъвършенстваме с практиката. Правилното общуване с децата подобрява връзката ви с тях. Можете да подобрите комуникацията с детето си, като му покажете че цените мислите и чувствата му.

Отделяйте време за разговори

Семейният обяд и вечеря могат да бъдат идеалното време за това.

Говорете за ежедневните неща

Ако вие и вашето дете сте свикнали да общувате много, това може да улесни разговорите, особено в момент, когато възникнат големи проблеми или притеснения.

Бъдете отворени и говорете за всички видове чувства, включително гняв, радост, безсилие, страх и безпокойство. Това помага на вашето дете да развие чувствата си правилно. Говоренето за това, че сте ядосани, е различно от това да го показвате. Научаването на разликата е важна стъпка за детето, което се учи да общува.

Настройте се на това, което ви казва езикът на тялото на вашето дете и се опитвайте да отговаряте и на невербални съобщения - например: Ти си много тих/а днес, случи ли се нещо интересно в училище?

Подчертайте значението на честността, като насърчавате и подкрепяте детето си да казва истината и не забравяйте да го похвалите, когато го направи.

Как да слушате, когато разговаряте с детето си?

Когато детето ви има да каже нещо важно или има проблем, за него е от голямо значение да почувства, че наистина го слушате. Изпробвайте тези съвети за активно слушане:

Проявете интерес, като кажете неща като: Разкажи ми повече за....., Наистина! и Продължавай... Това изпраща на детето ви съобщение, че това, което има да каже, е важно за вас.

Как да насърчите детето си да слуша?

Общуването с детете трябва да става внимателно

Децата често се нуждаят от помощ, за да се научат да слушат. Ето няколко идеи, които може да ви бъдат от полза:

Избягвайте критиката и обвиненията. Ако сте ядосани за нещо, което детето ви е направило, опитайте се да обясните внимателно, защо не искате то да го прави отново. Говорете му с любящ тон и обяснете защо не е правилно то да върши онова, което е намислило.

Бъдете добър модел за подражание

Вашето дете се научава да общува, като ви наблюдава внимателно. Когато разговаряте с детето си по уважителен начин, това дава мощно послание за положителна комуникация.

Разказвайте реални приказки

Ако искате да кажете нещо на детето си или да го научите на нещо, опитайте да му предадете историята под формата на приказка. Така ще задържите вниманието му.

Не налагайте много забрани

Забранявайте, но умерено. Ако детето постоянно чува Не, то може да се ядоса, да се притесни, да се разстрои, да се затвори в себе си или да направи точно това, което не му позволявате, за да ви ядоса нарочно. Нито един от вариантите не би ви допаднал. В някои случаи ще страда детето, а във всички - вие.

Не променяйте детето си

Покажете му, че то е достатъчно добро такова, каквото е, че го обичате и приемате. Не го сравнявайте с негови връстници, не го критикувайте, защото ще създадете комплекси у него, които в бъдеще ще му попречат да се превърне в уверена личност.

Спазвайте правилата

Създайте правилата, които смятате, че ще научат детето на всички онези добри ценности, които искате то да възприеме. И ги спазвайте. Нека онези, които не се отнасят само до него, а общо до хората, бъдат спазвани и от вас и от всички, които посещават дома ви. По този начин то ще започне да слуша, да ги изпълнява и да ги смята за нещо напълно редно и нормално.

Не отпращайте детето, ако иска да говори

Никога не го правете, колкото и да не сте в настроение или времето да ви притиска. Може да го направите част от заниманието си - например, ако готвите, да продължите заедно, докато то ви споделя онова, за което ви е потърсило. Важно е детето да знае, че може да говори с вас по всяко време.

Искайте съвет от детето си

Ще се изненадате колко мъдри могат да бъдат малчуганите. Споделете проблемите си с детето, разбира се колкото е възможно. Нека то да види, че му имате доверие и споделяте с него като с приятел. А нищо чудно да получите точния съвет, който да разреши ситуацията. Понякога най-сложните проблеми имат най-прости решения, които често не виждаме.

Поощрявайте детето си

Поощрявайте напредъка, който постига при комуникацията с вас и с околните. Насърчавайте го да продължава в същия дух, покажете му, че се гордеете с него. Показвайте обичта и разбирането си към детето си не само с думи, а и с действия. Дори детето да претърпи неуспех, не го обезкуражавайте, изтъквайки грешките му. Успокойте го и му кажете, че следващия път ще се справи по-добре.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати