ezine.bg»Статии»Семейство»Отглеждане на детето»Пляскането с ръце развива мозъка на детето

Пляскането с ръце развива мозъка на детето

Нина НордНина Норд
Джедай
2k352
Пляскането с ръце развива мозъка на детето
Слънчеви очила за момиче LOL SURPRISE с UV защита
Препоръчано за теб:
Слънчеви очила за момиче LOL SURPRISE с UV защита
15.00 лв.
Виж ››

Повечето детски песнички карат дечицата да пляскат с ръце заедно. Днес вече е ясно че това пляскане под музикален съпровод е решаващо в развитието на детето и се отразява позитивно върху развитието на фината моторика.

Изследването се провело в университета Бен Гурион в Шзраел и разкрива как точно влияе пляскането по време на слушане на песен или пеене върху детския мозък и върху тялото на хлапето.

Като сравнявали ученици от началните класове, които са били участници в пляскането с ръце по време на песни, и децата, които никога не са пляскали с ръчички, докато са пяли, учените стигнали до шокиращи изводи.

Оказало се, че разликите между двете групи деца са огромни. Децата от първи, втори и трети клас, които участвали в по-крехката си възраст в пляскания с ръчички по време на пеене, показвали много повече умения от хлапетата, които не са пляскали под музика.

Според учените най-вероятно пляскането с ръце е важна част от моторното развитие на детето. Д-р Уорън Бродски, музикален психолог, който наблюдавал изследването от своя гледна точка, твърди, че проучването е много полезно.

Според него то потвърждава, че ако детето не участва в групови пляскания с ръчички, докато всички заедно пеят, има огромен шанс в първите класове да покаже липса на някои умения. По-страшният вариант е, че може да развие дислексия.

Явно стимулация на тялото като пляскане с ръце, докато звучи музика и всички пеят, активира мозъка и влияе на развитието на останалите му части. Учените изследвали две групи деца.

На едните пускали музика, карали ги да пеят и да пляскат с ръце. На другите пускали музика, но им казвали да не пляскат. Оказало се, че тези, които пляскали с ръце, напредвали по-бързо в умственото си развитие от останалите.

Но това, така или иначе, важи само за съвсем малки деца. Пляскането с ръце по време на песни се появява като желание при децата на около седемгодишна възраст. Те го правят, дори никой да не им казва.

Това желание изчезва на десет години. В този кратък отсек пляскането с ръце служи като платформа за развитие на детето. Според учените е възможно пляскането с ръце да се отразява добре и на възрастните хора.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати