Без таблет за малкото дете! Ето защо

Без таблет за малкото дете! Ето защо

Човекът изследва и опознава заобикалящия го свят с помощта на петте си сетива - зрението, слуха, обонянието, вкуса и сетивността. При хармоничното им съчетаване получава възприятия, гарантиращи правилното му развитие. Това важи с най-голяма сила за децата, тъй като този период от човешкия живот е време на най-активно опознаване на околната действителност.

Може ли електронните устройства и таблетите да попречат за правилното интелектуално и емоционално развитие на детето?

На този въпрос отговаря специалист - невролог, а неговото изложение трябва да накара възрастните да се замислят дали е удачно малките деца да ползват таблет и да имат свободен и непрекъснат достъп до новата техника.

За доброто развитие на детето най-подходящото занимание е играта. Да тича; да рисува; да моделира; да опитва различни храни; да слуша приказки са все занимания, които развиват детските способности и въображение. Това изисква известно усилие от страна на родителите и затова често екранът замества работата с детето. В по-късен етап временното улеснение създава проблеми както във възпитанието, така и в обучението на малкия човек.

Анимационните филми за деца, които се представят за обучителни, всъщност изобщо не са такива. За детето това са само движещи се картинки. Те не развиват мозъка, но пък претоварват прекомерно зрението още в ранното детство.

Как се отразява това на интелектуалното развитие?

Без таблет за малкото дете

Говорните способности на детето може да се забавят, защото не му се налага да се изразява по какъвто и да е начин, ако ползва някакво устройство. Това, от своя страна, води до задържане в развитието и на други функции.

Седенето с таблет в ръцете лишава детето от активност, което ме е природна даденост. Липсата на достатъчно движение води до непохватни реакции, недобра координация в движението, а в по-късен етап до отказ от всякакъв вид спорт.

Пристрастяването към електронните устройства отнема общителността на подрастващите, или ги прави свръхемоционални, зависими от възрастните и без желание за самостоятелност.

Постоянният стрес води до отслабване на имунната система, проблеми със съня, а оттам и до много други заболявания.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Нали
Нали
12.11.2019 08:23
Та хубаво е да нямат таблети от здраеословна гледн точка за мене, но какво стана с напредването на живота, следенето на новите технологии и колко помагат за образоватрлната дейност на дедето. да не забравяме и тези гледни точки.
0
0