ezine.bg»Статии»Семейство»Отглеждане на детето»Проблеми с храненето при малки деца

Проблеми с храненето при малки деца

Надежда НедеваНадежда Недева
Джедай
682147
Хранене на малко дете
Презареждаща се електрическа отвертка с 33 части
Качество без компромис:
Презареждаща се електрическа отвертка с 33 части
59.00 лв.
Виж ››

Храненето при малките деца може да е доста проблематично - някои са истински лакомници, а други, без да му мислят много отказват всяка храна, която им предлагате. За първата група решението не е толкова трудно, стига да сте наясно, че не е никак здравословно детето ви да преяжда.

Знаете, че апетитът идва с храната, но ако детето има прекалено голям апетит, то ще трябва просто да ограничавате количеството на това, което му предлагате за консумация.

Колкото повече яде, толкова по-бързо ще започне да се разширява стомахът му, готов да погълне новата порция храна.

Какво да правите обаче, ако детето ви принадлежи към групата на злоядите деца и плюе всичко, което му предлагате? Ето няколко решения на проблеми с храненето при малки деца.

1. Направете си график на хранене на детето и не поднасяйте лакомства извън времето на основното ядене. Постепенно детето ще се напасва към спуснатия му отгоре график и ще започне да изпитва глад точно когато е дошло време за следващото хранене.

2. В лек разрез с горенаписаното - не насилвайте детето си да яде, защото то ще започне да свързва времето за хранене с негативна емоция. Ако трябва поотложете с няколко минути храненето му, защото в крайна сметка то ще огладнее.

Готвене с детето

3. Малките деца имат много по-обострени сетива от нас, което важи в пълна сила и за начина, по който усещат вкуса на храната. Не прекалявайте с подправките, дори и те да са разрешени от педиатъра му (като копър, магданоз и т.н.), защото има вероятност именно заради подправките детето ви да плюе храната. Това, което на вас ви се струва вкусно, не означава, че ще е по вкуса на детето ви.

4. Не препълвайте купите или чиниите с храна за детето, защото само при вида ѝ, на вашето злоядо отроче буквално ще му прилошее. Поднасяйте яденето в по-голям размер чинии/купи, така че да изглежда така, сякаш то е по-малко като количество.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати