Развенчаха мита, че бременните оглупяват

Развенчаха мита, че бременните оглупяват

Учените от Австралийския университет опровергаха дългогодишното погрешно схващане, че по време на бременност при жените намалява способността да мислят разумно.

Досега мнозина, включително и лекарите, бяха убедени, че при бременните жени се нарушават психическите функции, стават невнимателни и паметта им отслабва.

На базата на анализ на 20-годишно проучване, в което участие са взели над 7500 жени, изследователите не са открили никакви промени в мозъка преди, по време и след бременността им.

Уникалността на резултатите се потвърждава от факта, че жените не са знаели за научните изследвания, извършвани по време на редовните им медицински прегледи. Тоест бременните по никакъв начин не са могли съзнателно да влияят върху крайните резултати.

Според Хелън Кристенсен, една от авторките на изследването, митът, че бременните оглупяват се дължи на факта, че периодичните издания за бременни неоснователно се опитват да убедят читателките си в бъдеще проблеми с паметта и концентрацията им.

Кристенсен напомна, че на всеки човек се случва от време на време за изпита слабостти в паметта си.

Въпреки това, учените препоръчват на бъдещи майки да бъдат по-съсредоточени. А лекарите им трябва да ги насърчават, че по време на бремеността мозъкът им работи също толкова добре, колкото преди нея.

Ние пък препоръчваме на бъдещите мами да консумират храни, които подобряват паметта. Например за стимулиране на паметта похапвайте салати от зеленчуци и бобови култури с растителна мазнина.

Развенчаха мита, че бременните оглупяват

Веднъж или два пъти в седмицата яжте риба или други морски дарове. Те са богати не само на фосфор, но и на ненаситени мастни киселини, които стимулират дейността на мозъчните клетки.

Пийте достатъчно вода и течности, тъй като 90% от мозъка се състои от вода - така ще повишите концентрацията и вниманието си. На масата ви трябва да има и месо, тъй като желязото в него стимулира умствената дейност.

Макаронени изделия, ориз и хляб също трябва да включите в менюто си. Те ще ви набавят нужните въглехидрати, които се превръщат в глюкоза и способстват за активизирането на умствената дейност.

Кашкавалът пък съдържа вещества, което повдига настроението и подобряващи концентрацията. А соято подобрява паметта.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати