Как да преодолеем недоверието на детето

Как да преодолеем недоверието на детето

Доверието между децата и родителите е лесно да се загуби и е трудно да се възстанови. Психолозите често чуват въпроси като Как да постъпим, ако детето не ни вярва вече?

За съжаление не съществува универсален метод, който ще ви позволи да поправите грешките, които сте допуснали, за да се стигне до това. Загубата на доверие е доста тревожен симптом, който не може да се реши като с магическа пръчица и ще се наложи да положите доста усилия, за да изправите тази ситуация.

Какво е доверие?

Детско доверие

Под този термин се подразбира състояние, при което между хората има чувство на уважение, добронамереност, безопасност и психологическа близост. Доверието на детето се появява веднага с раждането, тъй като още от малко то усеща защитата от страна на майка си, която е винаги до него във всеки един момент. Но защо тогава с времето това доверие може да се загуби? Защо детето може да се затвори в себе си и да не споделя с родителите си?

Прието е да се смята, че проблемите между децата и възрастните започват да се появяват в пубертета, но това далеч невинаги е така. Като за начало, когато децата са малки, родителите често не ги възприемат сериозно, а именно не се прислушват към мнението им. Като пример може да ви дадем следната ситуация. Вземайки детето от детска градина, то започва да разказва увлечено за своите преживявания, но родителите често дори не слушат малчугана. Потопени в своите грижи, те често забравят за това че детето има нужда да сподели своите чувства и впечатление от това как е минал денят му.

Прибирайки се в дома, не бързайте да седнете на телефона или да гледате телевизия. Разбира се, че се уморявате и искате да си починете, но е важно да отделите дори и малко време само на детето си и неговите чувства.

Поиграйте и по време на играта можете да си поговорите за това е как е минал денят им. Ако пропускате това и не обръщате внимание на чувствата на малчугана ви, тогава с възрастта проблемите и недоверието между вас само ще се увеличава.

Много по-лесно е да изправите нещата в начален етап, а не след като с годините проблемите са се натрупвали.

Как да преодолеем недоверието на детето

Често възрастните си мислят, че най-важното е детето да е здраво, обуто, нахранено и с това задълженията им свършват. Това обаче далеч не е така, защото емоционалното развитие на детето е изключително важно и именно родителите са тези, които трябва да научат детето си да е уверено в себе си, но и да може да се доверява и да споделя за проблемите си.

Невинаги е лесно да бъдете и приятел на детето си, но това не е невъзможно. В основата на вашите отношения трябва да бъде именно емоционалната близост и честността. Тези, които успяват да направят това, стават идеални родители.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати