Причини за безпокойство на бебето при кърмене

неспокойно бебе при кърмене

Кърменето е естествен процес, чрез който бебето получава така необходимото майчино мляко, богато на редица ценни хранителни вещества. И не само това, то е дълбок емоционален момент за новороденото и майката, по време на който между двамата се дарява обич и топлина и се изгражда здрава връзка.

Често обаче по време на кърмене се случва бебето да е неспокойно и да избухне в плач. В такива ситуации майките, ужасени търсят отговор на какво би могло да се дължи това. Причините са най-разнообразни, вижте кои са най-често срещаните причини за безпокойство на бебето при кърмене:

Колики

В голяма част от случаите, когато бебето плаче по време на кърмене, това се отдава на коликите, които то изпитва. Те се появяват, тъй като все още незрялата храносмилателна система се справя трудно с основните си задачи. Изключително болезнени и причиняват дискомфорт на новороденото.

Задавяне или поглъщане на въздух по време на сучене

коликите причиняват безпокойство при кърмене

Когато майчината кърма тече в по-големи количества, новороденото не успява смогне и да я преглътне спокойно, което пречи на нормалното дишане и може да причини задавяне. Също така може да се случи да поеме повече въздух, сучейки. Това увеличава количеството на въздух в стомахчето, което води до неприятни усещания.

Никнене на зъбки

Никненето на зъбки е наистина болезнен и неприятен за бебето процес, характерен с дразнене и сърбеж на венците. За някои кърмачета кърменето е начин да почешат и успокоят венците си, но при други в такива моменти болката се усилва и това води до безпокойство, нервност и плач.

Бебето има предпочитание към едната гърда

Понякога бебетата се чувстват по-удобно на едната или другата гърда. Когато смените предпочитаната гърда с другата, която не е толкова желана от мъничето, това може да предизвика неговия плач.

Изпитване на емоционален стрес

Майката и бебето притежават уникална емоционална връзка помежду си. Малкото същество усеща емоциите на майка си, затова, когато тя е спокойна и щастлива, то също е такова. Но когато е нервна и притеснена, особено по време на кърмене, това усещане се предава и на бебето, то става неспокойно и е възможно да плаче.

плачещо и неспокойно бебе

Недостатъчно мляко

По време на кърмене бебето полага неимоверни усилия, за да извлече кърма от майчините гърди. В някои случаи тя може да е в оскъдни количества и бебето остава гладно. По време на самото кърмене то е нервно и плаче, защото усилията му са напразни.

Наличие на млечница в устата на бебето

Млечницата е често срещана инфекция в устната кухина на кърмачетата, която предизвиква дискомфорт и прави кърменето болезнено за тях.

Запушен нос

Когато нослето на бебето е запушено се нарушава нормалната проходимост на въздухоносните пътища и така се възпрепятства нормалното кърмене, в резултат на което кърмачето остава гладно и започва да плаче. Необходимо е редовно да се почистват натрупаните носни секрети и при кърмене главичката трябва да се държи така, че нослето да не се опира в гърдата и това да не затруднява дишането му.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати