Какви умения развива готвенето при децата

Готвенето с децата е полезно

Като дете вероятно сте помагали на майка си да направи сос и сочни кюфтета, или пък да приготви празнични сладки. Това, което вероятно не сте знаели, е че развивате ценни житейски умения. Нека видим какви умения развива у децата готвенето?

Увеличава езиковото развитие

Докато готвите, вие назовавате съставки, което обогатява речника на детето. По време на процеса на готвене обяснете на детето всяка стъпка и го накарайте да описва подробно това което прави.

Подобрява двигателните умения

Смесването на съставките, разточването на тестото и използването на формички за сладки, са чудесен начин за подобряване на двигателните умения на детето.

Подобрява математическите способности

Деца в кухнята

Готвенето включва и измерване на съставките, така децата ви ще научат различните мерни единици.

Подобрява уменията за четене

Когато готвите с децата си, на карайте ги да четат рецептите. Ако детето ви е по-малко, започнете с числата като 2 чаши брашно, 4 супени лъжици масло. Ако е по-голямо, накарайте го да чете подробно всяка стъпка и да следва внимателно всички указания.

Запознава децата с научни понятия

Готвенето с децата включва и научни факти. Малчуганите научават какво се случва, когато определени съставки се смесят заедно, какво се случва когато печем на определена температура и още много други неща.

Насърчава здравословното хранене

Готвещи деца

Когато готвите заедно с детето си, то ще научи кои храни са полезни и здравословни, също така ще го насърчи да се храни вкъщи вместо навън. Това е начин да възпитате здравословни навици у децата.

Повишава самоувереността

Когато детето приготви успешно определена рецепта, то изпитва чувство на гордост и силна увереност. Ако пък не се справи добре от първия път, това ще го мотивира да опита отново, за да успее.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати