Избор на фотограф за сватба: Задайте му тези 9 въпроса

Избор на фотограф за сватба

Сватбата е най-щастливият ден от живота на всяка влюбена двойка. Това е моментът, в който всички роднини и приятели се събират, за да отпразнуват любовта, а младото семейство да започне новия си живот с много щастие.

Все пак след време спомените от този ден ще започнат да избледняват. Снимките обаче са на практика вечни. Ето защо е толкова важно да изберете правилният сватбен фотограф, който ще успее да улови всеки миг от този щастлив ден.

За да направите верния избор, задайте тези 9 въпроса на фотографа, на когото сте се спрели:

Колко ще струва?

Различните фотографи таксуват по различен начин своите клиенти. Някои работят при цена на час, а други – на хонорар за целия ден. Имайте предвид, че някои фотографи умишлено избягват да споменат за допълнителното заплащане, което ще ви поискат, ако останат да снимат и след полунощ. Затова питайте и за това.

Какъв е вашият опит?

Как да имаме красиви сватбени снимки

Разбира се има много талантливи фотографи, които тепърва започват да работят по сватбени тържества. Но все пак, ако той има опит с други сватби, ще сте сигурни, че е реагирал на различни ситуации и в случай на нужда, ще може да отреагира и на вашето парти.

Сам(а) ли работите?

От една страна, фактът, че фотографът ви има асистент, означава, че ще има още един чифт очи, които да уловят специалните за вас мигове. Но от друга – това ще оскъпи услугата.

Кой тип сватбена снимка предпочитате?

Всеки фотограф има собствен стил. Тоест, ако той предпочита черно-бели фотоси, кадри в близък план или силуети, то те ще преобладават и във вашия фотоалбум.

Какъв брой снимки ще направите?

Друг метод за таксуване е на брой снимки, но не е задължително. Все пак, за да сте сигурни, че няма да има нито един пропуснат миг, най-добре е да се пазарите за няколкостотин кадъра.

Имате ли план Б?

Помислете за резервен вариант, ако нещо с фотографа ви за сватбата се обърка. Все пак всичко се случва – може да се разболее или да бъде възпрепятстван да дойде по една или друга причина. Ако вторият ви план е да наемете друг фотограф, разгледайте и неговата работа.

След колко време ще са готови снимките?

Да изберем сватбен фотограф

За да имате неповторими и ефектни сватбени снимки, те ще трябва да бъдат обработени. На добрият фотограф ще му отнеме най-малко седмица преди да е готов.

Може ли снимките да бъдат и на дигитален носител?

В модерните времена, в които живеем, най-добре е да имате снимките и на диск, или флашка. По принцип това не би трябвало да е проблем, но все пак попитайте, за да няма изненади в последствие.

Ще използвате ли снимките за други цели?

Мнозина използват снимките, които са направили за своето портфолио или реклама на студиото си. Вие като клиенти имате право да откажете това, в случай че тази услуга ви притеснява и влияе негативно върху вашия избор на сватбен фотограф.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати