Често крещите на детето си? Ето как да го накарате да ви слуша!

Как да накарате детето да ви слуша

Децата са непредсказуеми и на моменти щури. В природата на мъниците е да проявяват несъобразителност и неконтролируемо поведение понякога. Но за жалост това може да извади неопитните родители извън контрол.

Крещите ли, когато детето ви се държи неуважително, ругае, проявява агресия или не изпълнява вашите нареждания? Вероятно да! Знайте, че много от младите майки и татковци правят точно това.

Викат с цяло гърло, губейки самообладание. А малко по-късно сами се срамуват заради собственото си поведение и се питат дали това можеше да бъде избегнато. Можем ли да накараме детето да ни слуша, без да влизаме в толкова агресивен режим?

Според психолозите е напълно възможно. За целта просто трябва да се придържите към определени правила при възпитанието на детето. Продължете да четете, за да разберете как да се успокоите, когато отново ви се прииска да повишите тон на своя наследник.

1. Разберете, че викането не е ефективно.

Позволявате ли си да крещите на своите колеги и работодатели, когато не се съобразяват с вас? А, защо тогава го правите със собственото си дете. Проумейте, че това не е начинът. Вместо да викате, изберете спокойният тон и твърдият глас. Обяснете на детето ясно какво ще се случи, ако не се държи добре.

2. Говорете самоуверено и гледайте детето в очите.

Говорете с детето, не му викайте

Колкото по-спокойни и уверени сте, толкова по-голямо въздействие ще имат вашите думи върху детето. Може дори само да шепнете. Когато говорите със строг, но спокоен глас, децата се настройват да ви слушат.

3. Останете верни на обещанията си.

Да речем, че детето ви е сторило голяма беля. И ви се иска да му се развикате. Вместо това му кажете, че заради лошото му поведение няма да празнувате рождения му ден или ще пропуснете друго любимо негово занимание. Обяснете и защо наказвате детето така.

Когато моментът на рождения ден дойде, останете твърди и дръжте на думите си. Нека хлапето е наясно, че трябва да носи отговорност за постъпките си. Следващия път, когато детето не ви слуша и стори отново нещо невъобразимо, му напомнете за тази случка.

4. Дайте добър пример на децата си.

Всички деца се раждат добри, но те не знаят как да се държат. За това следват нашият пример. Бъдете добър пример за децата си като техни родители.

Ако вие крещите на децата си, ще провокирате агресия или истерия в тях. Ако искате да избегнете това, бъдете добри, обяснявайте, стремете се да давайте най-хубавия пример, за да не отгледате агресивно дете.

5. Не очаквайте твърде много от децата.

Съвети за родители за послушно дете

Човек се учи как да се държи с околните през целия си живот. Защо очаквате от децата си винаги да са послушни и сговорчиви. Разбира се, понякога те ще са капризни и твърдоглави. Но вие сте там, за да им дадете добрия пример и да ги направите своя по-прекрасна версия.

Когато ви се прииска да им се разкрещите, поемете си дълбоко дъх и си припомнете, че вие сте техният учител. Бъдете по-великодушни и се опитайте да приемате поведението им като предизвикателство, което ще ви направи по-добри. Това е ключът към правилното възпитание на детето.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати