Съвети за млади родители

млади родители

Да станеш родител е един нов, изпълнен с предизвикателства период, който променя живота изцяло. Той носи много радости, но и много отговорности, изпитания, тревоги. Обикновено младите родители са объркани и се страхуват дали ще се справят. Ето някои съвети към младите родители, които могат да ги подпомогнат.

Опознайте бебето

Колкото по-бързо опознаете своето бебче, толкова по-бързо ще се почувствате сигурни в разбирането на нуждите му. Наблюдавайте го, забележете кога е раздразнено и кога плаче – може би когато е гладно, сънено или преуморено. Постепенно ще забележите какво го изнервя и какво го кара да се чувства спокойно и ще може да му осигурите комфорт.

Гушкайте детето си

Не се страхувайте да гушкате, галите, целувате детето. Макар и току що появило се на бял свят, то има нужда да усеща, че е обичано. Затова изразявайте любовта си към него непрекъснато. Не се страхувайте, че ще го разглезите – точно сега то има най-много нужда от ласки. Ако обича да го люлеете – люлейте го, ако харесва да го държите на ръце или близо до вас на леглото – направете го. Има време да го отучвате от някои навици. Сега то има нужда да бъде спокойно. Така ще сте спокойни и вие.

Редувайте се

Бащите са важна част от грижата за бебето. Мили татковци, не оставяйте цялата грижа за детето на майката. Наистина, нейната грижа е незаменима, още повече че вероятно кърми. Но за да може да е пълноценна в отглеждането на бебето, тя има нужда и от почивка. Все пак бебчето е било цялата бременност в корема й, след това е преживяла раждане, а накрая кърмене и безсънни нощи.

съвети за млади родители

Натрупаната умора може да я изтощи до краен предел. Бащата и майката трябва да се редуват в крижата за детето, за да може хем да не се стига до прекалена умора, хем детето да опознава едновременно и двамата си родители.

Слушайте съветите на по-възрастните

Въпреки че нито една млада двойка не обича да бъде напътствана и направлявана, сега е моментът да се вслушате в съветите на по-старите. Все пак вашите родители са отгледали вас и знаят от какво има нужда едно новородено. Допитвайте се до тях поне в началото на родителството. Разбира се, не пречи да осъвремените знанията си като четете специализирана литература или гледате образователни филмчета.

Осигурете си самостоятелност

Разбира се, колкото и да слушате съветите на по-старите, имате нужда от автономност при отглеждането на детето. Добре е да живеете сами и отделно от вашите родители, но да имате под ръка някой от тях, за да ви помага, когато е нужно. Самостоятелното жилище ще ви осигури спокойствието да не се дразните взаимно от различията между поколенията, които съществуват при всички положения.

Запишете се на училище за родители

Ако близо до вас има такова училище, не се двоумете, а се запишете към него. Там ще научите много полезни неща, а също ще се сплотите в грижата си за бебето. Освен че ще ви научат как да полагате грижи за детето, в училището ще ви подпомогнат и в оказването на грижа за самите себе си. Там може да получите и психологическа подкрепа, ако имате нужда.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати