И бащите изпадат в следродилна депресия

И бащите изпадат в следродилна депресия

Не само майките, но и бащите са в състояние да изпадат в депресия след раждането на децата си. Според учените от Медицинското училище в Норфолк, САЩ, един от всеки 10 новоизлюпени татковци страда от емоционален дисбаланс, след като бебокът ореве дома му.

Учените направили изследване сред около 28 хиляди мъже с цел да проследят има или не изменение в настроението им от първите три месеца след забременяването на половинките им до първата година след раждането.

Малко преди или веднага, след като гушнат бебето си в родилния дом, около 10 процента от татковците изпадат в особено емоционално състояние, категорични са резултатите. При жените този процент е по-висок - 30.

Според д-р Джеймс Полсън и колегата му Шарнейл Бейзмор следродилната депресия се оказва сериозен здравословен проблем пред силния пол. Като за това допринася и състоянието на майката.

Първите шест месеца след раждането на бебето са най-тежки и за бащите, и за майките. Тъй като новороденото променя коренно битието на родителите си. В този период нивото на депресираните мъже надхвърля 25%.

Учените смятат, че те са податливи психически, тъй като се страхуват от това дали ще се справят с отговорностите към новия член на семейството.

Емоционалната нестабилност на татковците може да има сериозен негативен ефект върху развитието на бебето. Всяко мъничко човече се нуждае от стабилна среда и родителите, за да расте здраво и щастливо.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати