Интересни занимания и игри за деца по време на карантина

Интересни занимания и игри за деца по време на карантина

Всички сме наясно с навлязлото сериозно извънредно положение в страната и макар ние възрастните да разбираме важността на това да спазваме условията на карантината и мерките за безопасност, на децата им е трудно да го изпълняват.

Тук, като за начало, се изисква разговор родители-деца, в който разговор да обясните положението, в което се намира България и светът и защо е важно да спазват препоръките на специалистите.

И едва тогава е моментът, в който да покажете на децата си, че времето, прекарано вкъщи, не е толкова безинтересно и скучно.

За да се справите с този етап с усмивка с извънредното положение, прочетете нашата статия за интересни занимания и игри за деца по време на карантина:

1. Деца в училищна възраст

Децата в училищна възраст, като за начало ще се сблъскат с дистанционното обучение и в първите дни ще се нуждаят от вашите насоки - добре е да им обясните защо се налага и какви ще са ползите всъщност.

Училищното ръководство ще уведоми всеки ученик за графиците и за това как ще се провеждат обучението.

За учениците това време е доста полезно, тъй като могат да наваксат пропуснатите материали, както и да погледнат уроците, които са им трудни. Разбира се, тук не казваме, че това време трябва да бъде прекарано само и единствено с учене.

Създайте си график, в който да бъде включено и времето за учене, както и такова за игри.

Игрите за децата в тази възрастова група са различни, така че не можем да уточним кой вид игра точно да играят, но игри, развиващи мисленето и въображението, биха били от полза - такива игри са:

Измисли история

Напишете на малки листчета различни думички. Първият, който започва, трябва да започне с Имало едно време и да продължи с думичката от листа, така всеки следващ тегли и продължава историята. Получава се доста забавно и децата обожават подобни игри.

Готвене

Гответе с децата по време на карантина

Ако все още не сте готвили с децата - е, сега е моментът. Децата страшно се забавляват в кухнята, особено ако имат тесто, от което да си оформят различни формички (тук са подходящите рецепти за бисквитки, курабии и т.н.)

Рисуване

Или друго любимо занимание за деца. Както и онлайн платформи с категории за направи си сам. Така децата създават нещо със собствените си ръце, което им доставя огромно удоволствие. Такива платформи може да намерите в търсачката на вашия браузър. И гарантираме, че наистина ще им допадне.

По време на карантина - занимания за деца

2. Малки деца или такива в предучилищна възраст

Тук вариантите за игри са всевъзможни и многобройни.

Настолни семейни игри

Вероятно имате мнозина настолни игри от рода на Не се сърди, човече; Монополи; Черен Петър; Домино; Змии и стълби и други.

Такива видове игри са подходящи за цялото семейство, а няма нищо по - хубаво от това всичките членове на семейството да прекарат своето време заедно.

Четене на книжки

Четете книги с децата по време на карантина

Мисля, че няма нужда да уточняваме защо трябва, ползите от четенето на книги са ясни на всички ни, а в дните на карантина на децата ще им харесва повече от всякога да послушат някоя и друга приказка.

Дайте воля на въображението на децата си

Нека измислят своя игра със свои правила, например познай кое животно е (и да се опитат да имитират даденото животно, без да кажат и думичка; или неща от този род)

Криеница

Правилата са ясни на всички, а хубавото е, че тук дори може да се включат и деца, навършили годинка и половина, както и родителите.

- игри на карти или зарове;

- игра на сляпа баба;

- игри с пластелин, рисуване, оцветяване, тебешири, балони и други;

- измисли стихотворение, приказка или представление.

Занимания за деца

Дайте воля на въображението си, както и на това на децата. След което всеки член от семейството да го представи пред останалите.

Пресъздайте си палатка от столове и чаршафи и там представете своите творби и представления, или просто прочетете книжка под импровизираната палатка - децата ще са изключително радостни и развълнувани.

Не се панирайте, поддържайте добра както лична, така и цялостна хигиена и спазвайте препоръките на специалистите.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати