ezine.bg»Статии»Семейство»Отглеждане на детето»Как да обясним на децата ситуацията с коронавируса и карантината

Как да обясним на децата ситуацията с коронавируса и карантината

Как да обясним на децата ситуацията с коронавируса и карантината

Към този момент децата ви най-вероятно вече са чували за новия коронавирус. Как да обясним на децата ситуацията с коронавируса и карантината?

Моите пациенти са уплашени, признава д-р Ниа Хърд-Гарис, практикуващ лекуващ лекар в детската болница Ан и Робърт Х. Лури в Чикаго.

И в крайна сметка какво да кажете на децата за коронавируса и как?

1. Разберете какво знае вече детето ви

Д-р Хърд-Гарис съветва, че трябва да започнете разговора, като попитате какво е чуло детето ви за вируса. Ако са чували, че хората по целия свят умират и Смъртта идва и за вас, това е много по-различен разговор, отколкото ако просто са чули, че коронавирусът е като грип.

Ако вашето дете е под 6 години и все още не е чуло за вируса, не е необходимо да повдигате тема, тъй като това може да доведе до ненужно безпокойство, казва Аби Гевирц, клиничен психолог и професор от университета в Минесота.

2. Обърнете внимание на собствените си притеснения първо

Как да обясним на децата ситуацията с коронавируса и карантината
Снимка: olgalionart /pixabay.com

Уверете се, че не се паникьосвате в присъствието на децата, когато се отвори темата, съветва Дуня Полторак, доктор по медицински науки, педиатричен медицински психолог с частната практика в Бирмингам, Мичиган. Вашето поведение може да събуди безпокойството на по-малките. Затова се опитайте да се преборите със страховете си независимо дали го направите с помощта на приятел, партньор или терапевт. След това говорете с децата си за коронавируса и карантината.

Не искаме децата ни да си мислят, че светът е толкова страшен, каза д-р Гевирц, добавяйки, че това може да им попречи в бъдеще да бъдат любопитни и активни.

3. Не омаловажавайте страховете на детето си

Ако детето ви се страхува, защото някое дете в училище му е казало, че може да умре, това е реален страх и трябва да го приемете сериозно, твърди д-р Гевирц. Ако просто кажете на детето: Нищо няма да ти стане, то може да се почувства игнорирано. Изслушайте го и следете какво чувства детето, казва тя. Можете да кажете нещо със спокоен глас от рода на: Това звучи доста страшно, виждам го в лицето ви.

Можете също да разкажете история от собственото си детство за време, когато вие сте били уплашени. По-късно, след като детето се успокои, може би по време на вечерята, можете отново да повдигнете темата за коронавируса.

4. Говорете на ниво, подходящо за възрастта

Как да обясним на децата ситуацията с коронавируса и карантината

Ако говорите с малкото си дете за коронавируса, можете да кажете нещо от рода на: Има много различни вируси, например, когато те боли коремчето или когато имаш лоша настинка. Коронавирусът е просто друг вид вирус, обяснява д-р Полторак.

В зависимост от това на колко години е вашето дете и колко знае, може да добавите и нещо от рода на: Това заболяване е различно от настинката, защото е ново, но хората се опитват наистина да се уверят, че то не се разпространява, и лекуват хората, които са болни. Ако имаш някакви въпроси винаги можеш да ме попиташ, казва д-р Хърд-Гарис. Можете също така да кажете: Учени и много умни хора по целия свят се опитват да измислят как да опазят хората и здравето им.

5. Подчертайте колко е важна добрата хигиена

Уверете се, че децата ви мият ръцете си поне 20 секунди преди и след хранене, след като отидат до тоалетната, при прибиране и след като са издухали носа си или са сложили ръце в устата си, съветва д-р Ребека Пелет Мадан, специалист по детски инфекциозни заболявания в детска болница Хасенфелд в нюйоркския университет Лангон.

Децата трябва да изпеят Честит рожден ден два пъти, за да знаят колко дълго да мият ръцете си, а след това се уверете, че ги изсушават добре. Дезинфектиращите средства за ръцете могат да се окажат по-малко ефективни при малки деца, защото те трябва да се изпарят напълно, за да убият всички микроби, а малките деца може да се втурнат да пипат играчки или други деца, преди дезинфектантът да е изсъхнал. За хората от всички възрасти миенето на ръцете е за предпочитане пред дезинфектант за ръце, въпреки че дезинфектантът е добър заместител, ако миенето на ръце не е възможно.

Някои експерти препоръчват превръщането на миенето на ръцете в игра. Състезавайте се с децата си, за да видите кой може да мие ръцете си най-дълго или кой може да направи най-много пяна.

Как да обясним на децата ситуацията с коронавируса и карантината

Ако детето си бърка в носа, може да кажете нещо от рода на: Спомняш ли си, когато приятеля ти беше болен миналата седмица? Съвсем нормално е да се разболееш, но когато си бъркаш в носа, можеш да останат сополи по пръстите ти и те могат да разпространяват микроби по приятелите ти.

6. Обяснете, че затварянето на училищата е нещо положително

Д-р Полторак препоръчва да кажете нещо от рода на: „Има много гадни буболечки и затова е по-добре да си стоим у дома, за да могат да почистят училищата. Опитайте да го представите като нещо положително - повече време у дома, където можем да се забавляваме! - а не като нещо, от което да се страхуваме, особено сред най-малките деца. Тя също съветва да се подготвите за възможно затваряне на магазини като купите нови игри, книги и запаси за рисуване и други занимания

Опитайте се да поддържате рутина толкова, колкото е възможно. Освен че спазват рутина, експертите препоръчват да се уверите, че децата ви получават достатъчно упражнения. И накрая, някои експерти препоръчват да се опитате да се насладите на времето заедно, колкото можете, без да губите ума си.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати