Как жените сриват мъжкото самочувствие

семейни проблеми

Силният пол – с това общо определение сме свикнали да говорим за мъжете. И действително, от физическа гледна точка те са по-силните и често по-издръжливите. На тях им е дадено да защитават жената и да се грижат за нея, а също и за цялото семейство. В миналото мъжете са ходели на лов, убивали са диви животни и са се биели с враждебни племена. Така са следвали природата си и са се чувствали силни и уверени.

Днес увереност и самочувствие получават, когато изкарват пари, когато са глава на семейство и когато имат и практикуват своите типично мъжки интереси – коли, риболов и други подобни.

Но виждаме и много мъже, които не притежават тази мъжка увереност и самочувствие, изобщо не са активни и нямат никаква решителност. Дали съвременните жени имат нещо общо с това? Възможно ли една жена да срине тотално мъжкото самоувствие? Психолозите отговарят с категорично „ДА! “. Ето някои от начините това да се случи.

Отнемане на ролята на мъжа

Съвсем правилно сте прочели – съвременните жени много често отнемат типичните за силния пол роли, без дори да се замислят, че по този начин мъжете им губят шанса да поемат отговорност и да се изявяват в своите мъжки сфери на дейност. Разбира се, в повечето случаи това се случва подсъзнателно или „поради стечение на обстоятелствата“ – едно от най-честите оправдания.

Получава се така, че жените са тези, които изкарват парите или повечето средства у дома. А също и тези, които шофират. Тези, които са агресивни и активни, и дори тези, които правят ремонтите вкъщи. Разбира се, вината за това не е само тяхна, тъй като днешното еманципирано обществото почти манипулативно ги подтиква да бъдат такива – припомнете си колко реклами сте виждали, в които крехка и красива млада жена пробива дупка в стената или реже метал с огромна машина.

И какво остава в такъв случай за мъжете – да се свият в един ъгъл със смачкано самочувствие или да поемат ролята на домакини без капка мъжка увереност. Какво трябва да направим? Да оставим и стимулираме мъжа да върши своите мъжки дейности и да бъде активният в двойката. Това ще му даде увереността и силата, каквито са имали ловците и бойците от миналото.

жената срива мъжкото самочувствие

Постоянна критика

Жената може да срине мъжкото самочувствие и без действия – само с думи. Това е нейното най-силно оръжие така или иначе. Критикувайте мъжа си постоянно, бъдете недоволни от него от сутрин до вечер, намирайте му непрекъснато недостатък след недостатък и скоро ще го превърнете в мижитурка без никаква увереност и самочувствие.

И още по-лошо – правете всичко това не само у дома насаме, но и пред останалите членове на семейството, пред приятелките си, пред общите ви приятели, пред всички на всеослушание. Повярвайте – толкова бързо ще го смачкате, че няма да познаете кой е човекът до вас. Всъщност, той дори може да не остане до вас, ако опита да спаси мъжкото си достойнство. Възможно е да потърси друга жена, която да възвърне неговата сила и вяра в самия себе си.

Пренебрегване на мнението му

Като глава на семейството, мъжът иска да се чува неговото мнение. Разбира се, това не означава да раздава заповеди и да ви строява „в две редици“, а вие, мили жени, да се подчинявате безпрекословно. Просто означава да търсите съвет от него, да обсъждате някои неща и да се вслушвате в думите му.

Но какво ще стане, ако пренебрегвате непрекъснато мнението му, ако търсите съвет от други, ако винаги правите това, което сте си решили, ако му отвръщате – „Какъв глупав съвет, ти нищо не разбираш! “. Той скоро ще повярва, че наистина дава глупави съвети и ще реши, че действително не става за нищо. И край с неговото мъжко самочувствие – то вече е само спомен от миналото.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати