ezine.bg»Статии»Семейство»Отглеждане на детето»Миене на зъбите при децата

Миене на зъбите при децата

Миенето на зъбите при децата

Децата са най-голямото съкровище за майката. Именно за това всяка мама дава най-доброто от себе си, за да може отрочето ѝ да расте здраво и щастливо.

Темата за миенето на детските зъбки в днешно време присъства в ежедневието на майките от все по-ранна възраст. Като започнем от първите признаци за растеж на зъбите.

Както повечето знаем, растежът на бебешките зъби понякога е доста болезнен за децата и стресиращ за майките. И точно поради тази причина се случва да се концентрираме около обезболяващите средства и забравяме за старите ни познайници - пастата и четката за зъби.

Детските зъби трябва да се мият още от появата на първото зъбче с подходяща паста и четка. Четката трябва да е мека, като в началото, когато зъбките са още мънички, може да използвате и специален силиконов накрайник. Някои родители се грижат за оралната хигиена на бебето още преди това, използвайки различни кремчета и гелчета. Но това зависи от предпочитанията на родителите и съветите на специалистите.

Колкото по-рано започнете с грижата за детските зъби, толкова по-бързо детето ще свикне със самия процес по миенето и то ще придобие навик. Препоръчва се да миете зъбите на децата вечер и сутрин, със съвсем лек натиск на четката, за да не нараните така или иначе чувствителните венци на детето.

Миене на зъбите на бебе

Защото при едно такова нараняване, рискувате да превърнете процеса в нещо неприятно и дете да започне да отказва да го прави. Въпреки че в началото детето ще приема пастата за зъби като деликатес и ще си я хапва сладко, не се тревожете, а поддържайте рутина.

След измиване на зъбите на детето с четката винаги изплаквайте устата с вода много добре. В началото детето може да поглъща продукта за измиване, но с времето ще спре.

Но до това време използвайте само доказани продукти, които са означени с 0+. Най-добрият начин за създаване на рутина е личният пример. Винаги мийте зъбките си заедно с детето.

Не отлагайте и първото посещение при зъболекаря, дори детето да няма дентални проблеми.

Така то рано ще свикне със зъболекарските кабинети и самите зъболекари, и след време при нужда преживяването му няма да бъде толкова стресиращо.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати