Какви са рисковете при късната бременност

Какви са рисковете при късната бременност

Късната бременност, без съмнение, е рискова. Рисковете при нея се дължат не толкова на самата възраст, колкото на различните заболявания, които възникват - като високо кръвно, диабет, някои гинекологични изменения.

Какви са най-честите рискове при закъсняла бременност?

Преждевременно раждане - то се среща най-често при жени над 40 години поради повишеното артериално налягане или диабет. Те водят до значително наедряване на плода и невъзможност на матката да го задържи.

Високо артериално налягане - среща се два пъти по-често при жените след 40 години. Дължи не недобро приспособяване на съдовата система на майката, поради което плодът не се храни достатъчно. Налягането може да се повиши и при по-млада възраст и във всички случаи изисква повишено внимание и предприемане на необходимите мерки.

Диабет - при по-пълните дами е често заболяване, тъй като бременността затруднява регулиране на захарта в кръвта. Повишеното й ниво изисква ограничавате на количеството на бързоусвоимите захари.

Спонтанен аборт - при бременни на 20 години рискът е 15 процента. При 40-годишните той нараства на 33 процента, а при 45-годишните вече е 50 процента. Най-опасни са първите три месеца. Тогава често настъпват хромозомни аномалии в плода, които са несъвместими с нормалното протичане на бремеността. Хормоналната среда на матката не е достатъчно благоприятна на тази възраст, тъй като е с понижено количество на прогестерона. Това е хормонът, който спомага за задържането на оплодената яйцеклетка.

Цезарово сечение - след 40 години не е невъзможно жената да роди по естествен начин, но все пак на тази възраст цезаровите сечения са два пъти по-чести. Особено когато става дума за първо раждане. Матката е изгуби своята еластичност, малко или много, контракциите не са толкова силни, шийката й се отваря по-малко. Това обаче не се отнася до жени, които вече са раждали.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 3
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
фифи
фифи
26.11.2014 00:10
Ами оная баба дето роди на 79 ?!? Единственият й проблем беше, че ако умре, детето няма кой да го гледа, защото мъжът й починал! А това дето викат докторите за болестите, увеличаващи се с възрастта, са шменти-капели! Който е болен си е болен, който е здрав си е здрав и може!!
10
0
Катя Желязкова
Катя Желязкова
05.11.2013 13:56
е,аз родих точно на 40 г.второто си дете и нямах никакви проблеми през бременността,ходих и на амниоцентеза в предвид риска от синдром на Даун,но слава Богу,всичко е наред
17
0
лили
лили
07.02.2014 20:12
а,аз водя,второто родих на 43,на НИКАКВИ изследвания не съм ходила,има един отгоре и той решава кое как да е,жива и здрава дълго чакана дъщеря,дар божи,болни деца се раждат и от 20 годишни,но пак казвам,това се решава на друго ниво,не тук!!!!!!!!!
22
0