ezine.bg»Статии»Семейство»Мама и Бебе»Водата прави бебето супермен

Водата прави бебето супермен

Водата прави бебето супермен

Децата, които се учат да плуват от ранна бебешка възраст, се развиват с много по-бързи темпове от своите връстници, твърдят норвежки учени. Водната среда подобрява кръвообращението, укрепва нервната система.

Освен това тя развива дишането и усъвършенства редица навици и рефлекси. В експеримента взели участие две групи деца. Първите 19 бебета редовно посещавали басейна два-три пъти седмично, като започнали от 7-месечна възраст.

Втората група от същия брой деца изобщо не посещавала басейн. Всички деца растяли в еднакви битови условия, като условията им на живот не се различавали от икономическа гледна точка.

Учените се интересували как влияят върху децата редовните тренировки по плуване. По време на тренировките инструкторите помагали на децата да се гмурката, да скачат от ръба на басейна и да хващат играчки във водата.

След пет години учените направили тестове на децата от двете групи. Хлапетата трябвало да правят различни физически упражнения. Веднага станало ясно, че тези, които ходели редовно да плуват, били непобедими във физическите игри.

Водата прави бебето супермен

Учените успели да докажат след редица тестове, че плуването не само се харесва на децата от всички възрасти, но подобрява значително координацията на движенията. Бебетата, които плуват от ранна възраст, по-бързо развиват рефлекс за хващане.

Навиците, които са придобити в кърмаческа възраст, се запазват и през целия останал живот. Норвежците направили подобно изследване и в Исландия. Според тях водата е толкова важна за исландците, както снегът – за норвежците.

Те са изумени колко важно е общуването с водата в Исландия – там има деца, които плуват от тримесечна възраст. Според норвежките учени ранното научаване на техниките на плуване дава резултати, които остават за цял живот.

Според тях подобни умения карат детето да се развива не само физически, но и умствено по-бързо от останалите деца на неговата възраст. Във водата на детето понякога му се налага да взима наистина важни решения, твърдят учените.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати