Кои съставки в козметиката са опасни при бременност?

кои са опасните съставки при бременност

Ако бременността ви е причинила дискомфорт, включително хормонално акне или петна, трябва да оптимизирате рутината си за грижа за кожата, за да не останат следи, които е трудно да се коригират. Но много съставки в козметиката не са посочени като благоприятни или неблагоприятни по време на бременност, така че е добре да се информирате, за да направите правилния избор.   

Някои продукти за хигиена, лосиони за тяло и лице, спрейове за бръснене съдържат съставки, които са забранени за употреба по време на бременност, тъй като могат да попречат на нормалното развитие на плода, докато други трябва да се избягват след раждането, защото могат да бъдат прехвърлени в майчината кърма.

Важно е винаги да имате предвид списъка на съставките на всеки козметичен продукт, който купувате през този период, и ако имате някакви въпроси, консултирайте се с вашия акушер или дерматолог. 

По-долу е даден списък на най-често срещаните съставки в продуктите за грижа за кожата, заедно с препоръки или противопоказания.

Алуминиев хлорид

Тази относително противоречива съставка най-често се намира в антиперспирантите. Въпреки че все още се обсъжда безопасността при употреба, има изследвания, които предполагат, че той има канцерогенен потенциал и може да бъде прехвърлен в кърмата. За предпочитане е да се избягва от бременни и кърмещи жени.

AHA (алфа-хидрокси киселини) и BHA (бета-хидрокси киселини)

Ексфолиращите киселини са особено популярни в днешно време, поради многото ползи, които могат да донесат на кожата. Освен това те са ефективни в борбата с акнето. 

Въпреки че изследователите са разгледали възможните последици от редовното локално приложение на киселини по време на бременност и техните открития показват, че употребата на AHA и BHA киселини не представлява риск за развитието на плода, добре е да се има предвид, че те се абсорбират. Много малко количество през кожата. И така, решението за тяхната употреба е ваше. 

Азелаинова киселина

Този вид киселина има антибактериална роля и се използва особено при лечението на розацея, тъй като има противовъзпалителни и антипигментни свойства. Освен това няма противопоказания за употреба по време на бременност, така че можете да използвате козметика с нея без притеснение.

Бензоил пероксид

козметика при бременност

Това вещество е може би сред най-често използваните съставки за лечение на акне, но за съжаление изследванията показват, че употребата на тази козметична съставка по време на бременност може да повлияе развитието на плода, така че е противопоказано. 

Етерични масла

Въпреки че много майки се радват на терапевтичните ефекти на ароматерапията и използват етерични масла за лечение на сутрешно гадене или болки в гърба, препоръчително е да се консултирате с вашия акушер за това кои масла можете да използвате безопасно. По принцип етеричните масла от мандарини, лайка и мента могат да се използват по време на бременност без проблеми, докато маслата от хвойна, мащерка и градински чай трябва да се избягват.

Хиалуронова киселина

Що се отнася до хидратацията, хиалуроновата киселина е високо ценено вещество поради своите овлажняващи свойства. Ако сте свикнали да използвате хиалуронова киселина в рутината си за грижа за кожата, можете да бъдете спокойни, защото това е една от най-безопасните съставки, които да използвате по време на бременност.

Ниацинамид

Ниацинамидите са производно на витамин В, често използвани за лечение на акне и за облекчаване появата на разширени пори. Освен това ниацинамидите подпомагат възстановяването на естествената бариера на кожата, имат противовъзпалителни свойства и могат да се използват без никакъв риск по време на бременност. 

Ретиноиди

Производни на витамин А. Те се намират както в продукти против акне, така и в продукти против стареене. Въпреки това, ретиноидите са свързани с фетални малформации в изследванията и трябва да се избягват по време на бременност, пише doc.ro. Ако ретиноидните продукти са част от вашата рутинна грижа за кожата, препоръчително е да се консултирате с гинеколог или дерматолог относно подходящото време за повторното им въвеждане след бременност. 

Витамин С

Витамин С е особено полезен за заличаване на петна по кожата, стимулиране на синтеза на колаген и възстановяване на нейната яркост, а най-добрата новина е, че може да се използва без никакъв риск по време на бременност. 

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати