Защо трябва да зачитаме личното пространство на тийнейджърите?

тийнейджъри

Всеки човек има право на лично пространство, като това важи с пълна сила и за децата. Те също искат понякога да се усамотят и да останат сами със себе си, като вашият син или дъщеря не са изключение от това правило.

Желанието им да имат свое собствено кътче и местенце, където да се усамотяват е напълно нормално и в никакъв случай не бива да ви притеснява.

Това е естествена потребност на всеки от нас и е признак, че детето ви пораства. Идва даден момент, когато не е редно да влизате в детската стая без да почукате, което е напълно естествено и трябва да уважаваме това право на детето ви.

Разбираме, че не ви е никак лесно и ви е сложно да свикнете с всички тези промени, но ако започнете да навлизат прекалено силно в пространството на детето ви, тогава банално рискувате да загубите топлите си и доверителни отношения с него, а едва ли искате това.

Именно това е периодът, когато детето ви вече няма нужда от вашето постоянно присъствие, тъй като той има нуждата да проявява своята индивидуалност, защото е самостоятелна личност. В тийнейджърските години настъпват редица физиологични и психологични изменения, което също е напълно естествен и нормален процес.

Всичко това налага нуждата на тийнейджъра от лично пространство, което вие не бива да нарушавате. Децата ви ще започнат да имат своите си страхове, хобита, желания и така нататък.

Те вече нямат нуждата от постоянната ви опека и одобрение, като е време да приемете този факт и че те порастват. Нормално е телефонът им да има парола, както и компютърът, защото това е също тяхното лично пространство, което вие нямате право да нарушавате.

лично пространство на тийнейджърите

Спазвайки това правило и уважавайки личното пространство на тийнейджърите, вие ще можете много по-лесно да се разбирате и няма да загубите връзката помежду си.

Важно е да ги научите да са отговорни и внимателни, както и да сте честни помежду си, като именно вие трябва да им дадете този пример. Въпреки това все пак ще се наложи да имате изградени граници, които не можете да прекрачвате.

Това обаче не важи, ако забележите някакво странно поведение при детето и просто виждате, че нещо нередно се случва. Само в този случай можете да нарушите тези граници, тъй като все пак това са деца и понякога могат да правят доста необмислени постъпки, които да са дори опасни за здравето им.

Не бива обаче да губите оптимизма, защото тийнейджърите не са глупави и могат сами да правят логически изводи за това кое е редно и кое не, кое е добро и кое не, ако сте ги научили и възпитали добре. Не позволявайте на паниката и параноята да ви обземе, задушавайки децата ви във всеки един момент и ограничавайки свободата им.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати