ezine.bg»Статии»Семейство»Отглеждане на детето»Кога проговарят децата?

Кога проговарят децата?

проговаряне на децата
Презареждаща се електрическа отвертка с 33 части-20%
Качество без компромис:
Презареждаща се електрическа отвертка с 33 части
59.00 лв.
47.20 лв.
Виж ››

Всички ние си мечтаем един ден да имаме крепко семейство и в къщата ни да звъни детски смях. Родителството обаче е не само много забавен и весел етап в живота на човека, но и заедно с това е много отговорен.

Тогава ние съвсем нормално започваме да си задаваме хиляди въпроси, на които не винаги можем да намерим отговори. Една от темите, които вълнуват всички родители е това, на каква възраст детето е нормално да започне да проговаря. Имайте предвид, че развитието на всяко дете е индивидуално, като голямо значение оказва и това дали се занимавате редовно с малчугана ви.

Кога проговарят децата?

Педиатрите са на мнение, че е нормално на година и половина детето ви да може да свърза 2-3 думи в смислови словосъчетания, докато с навършването на 2 години речникът им трябва да е вече около 50 думи. Важно е обаче детето ви не само да знае думите, но и да може уверено да си служи с тях.

Около 3-та година детето вече трябва да може да говори доста добре и да си служи спокойно с всички думи в речника, както и да не спира да обогатява знанията си, а вие съответно трябва да му помагате да опознавате света около него.

Изключително важно е да четете на малчугана ви, да разглеждате цветни книжки и като цяло да се занимавате с неговото образование всеки ден. Така ще помогнете на детето ви да прогори много по-бързо, но и по-лесно да започне да употребява всичките научени думи в смислови словосъчетания. Имайте предвид, че дори и детето ви да изостава леко от тези норми, то това е напълно нормално и не бива да се тревожите. Това разбира се важи, ако всичко със здравето му и развитието е наред.

Как да помогнем на детето да проговори?

кога проговарят децата

Най-важното нещо е комуникацията, а иначе казано, трябва да се говори постоянно с него, защото така му помагате изключително много да се развива. Забравете за бебешкото говорене, тъй като така правите мечешка услуга на детето ви, тъй като по този начин затруднявате значително нормалното проговаряне на мъника ви.

Старайте се да му четете постоянно книжки, както и да слушате песнички. Можете смело да включите и различните образователни играчки, които са също доста добър помощник на родителите. Всичко това ще помогне значително на детето ви да проговори по-лесно и бързо, а именно то банално ще се старае да повтаря всичко, което чува. Можете дори да играете на различни игри, докато готвите или чистите, като например да му показвате някакво картинка и то трябва да каже, какво е нарисувано на нея.

Можете да четете и стихчета на детето ви, тъй като всички малчугани ги обожават и освен това те помагат за развитието им. Не им давайте книжки, където текстът е много, тъй като те няма да ги заинтересоват. По-добре им предложете някакви цветни книги, където да преобладават илюстрациите.

Отличен вариант да тренирате паметта на детето ви и да му помагате да проговори е играта "Намери". За целта вземете някаква книжда и започнете да питате детето ви къде се намира зайчето, къде е костенурката и така нататък. Това е доста лесна, но в същото време много забавна за децата игра, която им помага да затвърждават знанията си и да проговарят.

Детската реч в най-ранна възраст може да се раздели на два етапа, а именно пасивен и активен. Първият е тогава, когато детето само ви разбира, но не може да говори, а вторият е тогава, когато то вече може да говори и само обогатява речника си.

Старайте се да му помогнете и да се занимавате редовно с него, тъй като така много по-лесно ще можете да преминете от пасивния към активния начин на говорене на детето ви, учейки много нови думички.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати