ezine.bg»Статии»Семейство»Бременност и Раждане»Накратко за извънматочната бременност

Накратко за извънматочната бременност

Накратко за извънматочната бременност

Извънматочната бременност представлява аномалия в бременността. При нея оплодената яйцеклетка не попада в матката, а започва да се развива извън нея.

В 99 процента от случаите яйцеклетката се закрепва за маточната тръба. Но тъй като тя не е предназначена за развитието на плода, тъй като дебелината й е от 1 мм до 1.5 мм, в определен момент мястото става недостатъчно за развитието на плода.

В останалите проценти този вид бременност се оказва или в някой от яйчниците, или в коремната кухина. Извънматочната бременност крие сериозен риск за живота на жената.

Какви са причините, които довеждат до извънматочна бременност? Най-често това се случва поради запушване на маточната тръба или нарушения в нейното съкращение. Но се получава и при възпалителни процеси в яйчниците или тръбите. Например след аборт, при хормонални нарушения, при вродена недоразвитост на маточните тръби или при злокачествени образувания в половите органи.

При аборта понякога се развиват възпалителни процеси на вътрешни полови органи. В резултат на възпалението в тънките маточни тръби се образуват сраствания, пречещи на оплодената яйцеклетка успешно да достигне матката. И тя започва да се развива извън нея.

По-голям риск да развият извънматочна бременност има при жените между 35 и 44 години. Също така едно на ум трябва да имат и жени, които страдат от хронични възпалителни заболявания, предизвикани от хламидийни инфекции, микоплазма или уреплазма.

Към рисковата група трябва да включим и дамите с вродени аномалии на матката и маточните тръби. Имайте предвид, че ако използвате вътрематочна спирала срещу забременяване, в бъдещ момент това може да провокира извънматочна бременност.

Според медицината извънматочната бременност е повтаряема. Но не винаги. При всяка шеста жена, при която е имало извънматочна бременност, това се случва и втори път.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати