ezine.bg»Статии»Семейство»Бременност и Раждане»Кои жени раждат момичета

Кои жени раждат момичета

Кои жени раждат момичета

Много родители биха желали да планират пола на детето си. Възможно ли е и защо някои жени раждат само момичета и така поколения наред? Може би ще намерите някакво езотерично обяснение, като например, че имат ген на амазонка или нещо подобно. Но нека видим и някои научни предположения.

В еволюционната биология и еволюционната психология хипотезата Тривърс-Вилард, официално предложена от Робърт Тривърс и Дан Уилард през 1973 г., предполага, че женските бозайници са в състояние да регулират пола на потомството си като следствие на своето физическо и психическо състоянието на майката.

Популярната мъдрост, че оформянето на момче или момиче в утробата на определена жена е въпрос на шанс, може да не се окаже вярна. Учените твърдят, че женското тяло програмира пола на нероденото дете в зависимост от състоянието на здравето му. С други думи, при благоприятни условия жената ражда момчета, а в стресови ситуации се раждат повече момичета.

Подобна тенденция, според учените, е налице при много животни. Просто природата се е погрижила самците, способни да дадат по-голямо потомство от женските, да се раждат в най-благоприятните условия. Всъщност, здравата жена е много по-вероятно да роди дете от мъжки пол със здрави гени, отколкото представителките на нежния пол, страдащи от постоянен стрес. Следователно жените с лошо здраве, според привържениците на хипотезата на Тривърс-Виларад, са много по-склонни да раждат момичета.

Не всички учени обаче приемат напълно тази хипотеза. Според биолога Петер Нойхаус всъщност фактори, различни от здравето на майката, също влияят върху процеса на раждане на момчетата. До този извод ученият стигнал, докато наблюдавал канадските овце Бигхорн.

Овцете Бигхорн, способни да произвеждат не повече от едно агне годишно, обикновено избират доминиращ мъжкар за свой партньор. Това обстоятелство обаче по никакъв начин не засяга броя на мъжките и женски животни, родени в резултат на този съюз.

Женската в стресова ситуация ражда женски потомък, но здравите женски също не винаги раждат мъжки потомък, въпреки че според теорията на Тривърс-Вилард това не би трябвало да бъде така. Следователно Петер Нойхаус твърди, че освен здравето на жената, много фактори влияят върху раждането на момиче или момче, сред които може да се разграничи жизнеността на потомството.

Как се зачева момиче

Според проучвания на новозеландският учен Валери Грант, нивата на тестостерон на бъдещата майка, както и нейният характер също влияят върху формирането на пола на плода. Тя установява, че жените с нисък тестостерон и „женствен и мек” характер са по-склонни да раждат момичета, докато жените с по-високи нива на хормона и по-войнствен характер раждат повече момчета.

Друго проучване на канадски учени установява връзката между кръвното налягане на майката и оформянето на пола на бъдещото и дете. Според него, жените с нормално и ниско кръвно налягане са по-склонни да зачеват момичета, докато тези с налягане над 122 mm Hg раждат повече момчета.

Въпреки всичко, научните твърдения винаги могат да бъдат оборени или заобиколени от съдбата или както казват старите хора: Раждането на дете е Божа работа!

Прочетете още Митове и истини за пола на бебето и Линията на корема показва пола на бебето.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати