ezine.bg»Статии»Семейство»Мама и Бебе»Как да се грижим за сухата кожа на бебето?

Как да се грижим за сухата кожа на бебето?

Как да се грижим за сухата кожа на бебето?

Всеки който има бебе се фокусира върху това то да е здраво, добре нахранено и да се чувства комфортно. През първите седмици след раждането може да забележите някои промени.

Тенът на новороденото може да се промени (може да стане по-светъл или по-тъмен), а относно общото състояние на кожата, тя може да стане много суха и дори да се лющи на определени места.

И тук идва въпросът как да се грижим за сухата кожа на бебето?

Въпреки че изсушаването на кожата е нормално при новородените, има няколко лесни стратегии които може да следвате, за да предпазите кожата на вашето бебе от изсушаване.

Намалете времето за къпане

Ако отделяте повече време за къпане на бебето, трябва да знаете, че това не е полезно. По-дългите вани ще премахнат естествените масла от кожата му. Ето един пример, ако къпете бебето около 20-30 минути, намалете времето на 10 до максимум 15 минути. По време на къпането винаги използвайте хладка вода и продукти без добавени аромати.

Използвайте овлажнител

Използвайте овлажнител върху кожата на бебето 2 пъти на ден и задължително след всяко къпане. Овлажнителят ще облекчи сухотата и ще поддържа кожата на мъничето гладка и мека.

Пазете бебето от студения въздух

Грижа за кожата на бебето навън

Когато сте навън, задължително се уверете, че кожата на вашето бебе не е изложена на студ или вятър. Не излизайте от вкъщи без да сте му сложили чорапки и ръкавички. А за да предпазите лицето на бебето, метнете одеяло върху отворената част на количката.

Ако возите бебето в колата, много внимавайте с климатика, защото този въздух също може да подразни кожата му.

Внимавайте с парфюмите и другите химикали

Тъй като кожата на бебетата е много чувствителна, важно е да избягвате суровите химикали като парфюми и други ароматни продукти. За прането на бебешките дрешки използвайте специален препарат, който е разработен за чувствителна кожа.

Овлажнител за въздух

Ако въздухът в дома ви е прекалено сух, купете си овлажнител за да повишите нивото на влагата.

Поддържането на кожата на бебето ще допринесе то да се чувства комфортно и щастливо. Ако обаче забележите, че въпреки всички усилия, които полагате кожата на вашето бебе става все по-суха, тогава задължително трябва да се консултирате с вашия педиатър!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати