Раждането у дома носи два пъти по-висока смъртност

Раждането у дома носи два пъти по-висока смъртност

Американски учени стигнаха да извода, че рискът от смърт на бебето при раждане в домашни условия е два пъти по-висок, отколкото нармалното раждане в болница.

Би Би Си съобщи, че по време на мащабно проучване, реализирано от сътрудници на Медицинския център в Мейн и обхванало Северна Америка и Европа, са проследени 350 хиляди планирани раждания у дома и над 200 хиляди раждания в болница.

Анализът показва, че при домашно раждане възстановяването на майката е по-бързо и тя развива усложнения малко по-малко, отколкото в болница. Въпреки това обаче рискът детето да умре при раждане у дома, е два пъти по-висок от израждането при специалисти.

Според доктор Йосиф Уач, ако бебето се появи на бял свят с вродени заболявания, раждането у дома се превръща в три пъти по-рисковано. Основните причини за смърт при раждане вкъщи стават нарушение в дишането, което без лекарска намеса и използването на реанимационно оборудване, често завършва фатално.

Учените също доказали, че микрофлората на новородени, родени чрез цезарово сечение, се различава от микрофлората на деца, родени с естествени средства и това е причина за по-голяма заболеваемост на тези младенци.

Въпреки това много страни в Европа позволяват бъдещата майка да направи своя избор къде да роди. Всяка жена във Великобритания, например, има законово право да избере домашно раждане. То се осъществява с присъствието на специално обучена акушерка. Жените във Великобритания могат да избират кой да води раждането – медицинско лице от специализираните отдели към всяка регионална болница или независима акушерка.

В Холандия домашното раждане е дотолкова разпространено, че статистиката показва, че 30% от холандките раждат вкъщи.

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Бо
Бо
10.06.2013 20:25
В другите странирждането у дома става в присъствието на акушерка
0
0