Майката успокоява от снимка и по телефона

Майката успокоява от снимка и по телефона

Майката заема особено и много важно място в сърцето на всеки от нас. Но се оказва, че тя има и много особено влияние върху ума ни, твърдят канадски учени.

Ново изследване показва, че снимката на майката въздейства върху главния мозък на хората повече, отколкото снимките на други хора. Учените смятат, че това е свързано със сложен процес, който се случва с човек през първите месеци и години от живота на човек.

Това е причината, поради която майката завинаги остава в мислите на детето й, независимо на колко години е то. Даже старците и бабите с благоговение си спомнят за майките си.

Канадските учени провели експеримент, в който измервали активността на мозъка на доброволци по време на разглеждането от тях на снимки на родителите им, непознати хора и известни певци и актьори.

Майката успокоява от снимка и по телефона

Областта на мозъка, която отговаря за емоциите и съзнанието, реагирала най-бурно и най-добре на образа на майката. Снимките на бащата и на известни личности карали тази област да се активира доста по-слабо, а най-слабо реагирала тя на снимките на напълно непознати хора.

Ръководителят на експеримента доктор Мари Арсалиду твърди, че това е дълготраен ефект, който е забележим не само при децата, но дори при възрастни, които живеят много далече от родителите си.

Освен това учените стигнали и до извода, че майчиният глас има успокояващ ефект върху човека. Те смятат, че главна заслуга за това има хормонът окситоцин, който участва във формирането на отношенията майка-дете.

Учените направили експеримент с момичета на възраст от седем до дванадесет години. Те трябвало да решат математически задачи в присъствието на непознати – т.е. в стресова ситуация.

На една трета от момичетата било разрешено преди това да поговорят с майките си, на другата – да се обадят на майките си по телефона, а на третата – да гледат филм.

Нивото на окситоцин рязко се увеличило при момичетата, които говорили с майка си по телефона или на живо. В продължение на повече от час момичетата, които говорили с майките си по телефона, били спокойни също както и онези, които се видели с майките си.

Според учените на практика гласът на майката има абсолютно същия ефект, какъвто имат върху детето й и нейните прегръдки. Затова е важно хлапето да е в постоянен контакт с майка си.

Рейтинг

3.5
Общо 4 гласували
5 1
4 1
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари