ezine.bg»Статии»Семейство»Отглеждане на детето»Стресът при децата води до наднормено тегло

Стресът при децата води до наднормено тегло

Детско Хранене

Силен стрес в детска възраст, преди пубертета е една от основните причини за наднорменото тегло на подрастващите. Обидите и подигравките сред съучениците в училище могат да предизвикат внезапно проблеми с метаболизма, което води до затлъстяване при децата.

Имунната система контролира обмяната на веществата в организма. Когато в ранна възраст има нарушения в нея, това може да доведе до затлъстяване и дори до анорексия в по-късен етап от развитието на детето. Според специалистите защитните сили на организма могат да се контролират с подходящо меню, без да се използват тежки диети, които влияят на психиката.

Наднорменото тегло може да бъде и наследствено. Ако генетично е заложено затлъстяването, единственото спасение е балансираното хранене, съчетано с растителни добавки, каза д-р Бояджиева. При избора на подходящо меню трябва да се подходи индивидуално, тъй като всеки организъм усвоява по различен начин храните.

Проблеми на Дете

Последните данни сочат, че България е и на второ място по смъртност от сърдечно-съдови заболявания сред бившите социалистически страни. Инфарктът на миокарда и инсултите са пряко свързани със затлъстяването.

Болките в коленните стави също се дължат на наднорменото тегло. Именно поради тази причина лекарите съветват профилактиката да започне още от вътреутробното развитие на плода.

Бъдещата майка не трябва да допуска увеличение на теглото си повече от 9 до 12 килограма за периода на бременност. Това ще намали значително рискът след раждането нейното дете да бъде пълно и в последствие страдащо от диабет или миокарден инфаркт.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
стеф
стеф
17.04.2011 08:30
Когато човек си наложи, всичко може да се случи. Да не би цигарите да са по - важни от това да имаш най-хубавото нещо на света - рожба, която да те изпълва отвсякъде. Не мисля. Този, който не може да се откаже, то той е слаб.
0
0