Кърмете, за да се предпазите от диабет

Кърмене

Младите майки не трябва да спират да кърмят децата си преждевременно. Жените, които кърмят новородените, притежават по-нисък риск да развият диабет, твърдят американски учени.

С което те откриха още една полза от кърменето. Изводът е следствие на изследване, извършено от екип на д-р Елеанор Бимла от Медицинския факултет на университета в Питсбърг, САЩ.

При жените, които кърмят бебетата си, дори само за период от един месец, рискът от диабет втори тип е два пъти по-нисък, отколкото при майките, които предпочитат да хранят децата си с адаптирани млека.

Учените са събрали данни да 2200 жени между 40 до 78 години. 405 от тях нямали деца. Тези, които кърмели децата си поне месец, били 1125. 703 пък въобще не са кърмили по най-различни причини.

Бебе

След като анализирали данните, специалистите се произнесли, че рискът от диабет при нераждалите жени и тези, които са кърмили, е почти еднакъв. При жените, които са родили, но не са кърмили, обаче имало два пъти по-голяма вероятност да се разболеят от диабет.

Авторите на проучването препоръчват на младите майки да спазват поне минималния срок на кърмене, който да е поне един месец. Още по-добре е, ако бебето се кърми през първата половин година, чак след което заедно с кърмата да се въведат и други храни до навършване на една година.

Като причина за намаления риск от диабет при кърмещите жени, авторите предполагат, че в периода на кърмене се повишава чувствителността към инсулина, което има протективен ефект срещу заболяването.

Изводът на учените е, че кърменето е особено полезно за здравето на жените с гестационен диабет, появил се по време на бременност.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Йоли
Йоли
08.10.2013 18:25
За мен това не е вярно.И двете си дъщери съм ги кармила много време.Малката година и половина.Преди няколко години ми открихатип 2
0
0