Раждайте деца, за да поумнеете

Бременност

Жените поумняват, след като станат майки! Учени установиха, че мозъците на жените действително растат по време на майчинството. Изследване, публикувано в Behavioural Neuroscience, показва, че обемът на мозъците на младите майки всъщност се увеличава, тъй като се справят с промените в начина си на живот заради новороденото.

А досега съществуваше мит, че по време на бременността и раждането съзнанието на жените се превръща в каша заради настъпващите промени не само със самата нея, но и с живота ѝ като цяло.

Учените считат, че майките, които говорят най-много за децата си, имат и най-голямо повишаване в ключови части на мозъка. Авторите смятат също така, че нивото на хормоните и нуждата за справяне с предизвикателствата, свързани с едно бебе, е довело до увеличаване на мозъчните клетки.

Засегнатите области са свързани с мотивацията (хипоталамус), емоциите (амигдала) и сетивата (париетален лоб).

Тесто за бременност

Майките, които най-ентусиазирано оценяват техните бебета като специални, красиви, идеални, перфектни и т.н., е много по-вероятно да развият по-големи мозъци от жените, които са по-малко изпълнени с възхищение, свързано с майчинската мотивация.

Учените от Националния институт за психично здраве в Мериленд сканирали мозъчната структура и активност при 19 родилки. Направили сравнителен анализ на мозъчната дейност на младите майки също през втората-четвъртата седмица, както и през третия-четвъртия месец след раждането.

Крайните резултати категорично показали нарастване на обема на сивото вещество в определени мозъчни зони. Изводът, скъпи читателки, е, че ако искате да се усъвършенствате и да ставате все по-умни и по-умни, просто раждайте повече деца!

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 2
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Изпрати
Пламен
Пламен
21.02.2014 12:27
Значи ние мъжете нямаме шанс ха хаа х а :)
0
0
Тя
Тя
17.10.2013 21:17
ха-ха-ха,свекито е голяма умница;-)
0
0
Аз
Аз
10.09.2013 22:47
Това значи ли, че ромките са най-умни? :)))
3
1
мариана
мариана
05.07.2013 18:04
Глупости.
2
1