Бременните да избягват изкуствените подсладители

Бременните да избягват изкуствените подсладители

Ако в момента сте бременна и скоро ще ставате майка, избягвайте да консумирате напитки с изкуствени подсладители. Редовната употреба на диетични газирани напитки, съдържащи подсладители вместо захар, може да ви докара преждевременно раждане.

Изводът направиха датски, исландски и американски учени, които изследвали над 1000 бъдещи майки. Резултатите показали, че рискът от преждевременно раждане (до 37-та гестационна седмица) е по-висок при тези от тях, които ежедневно пият нискокалорични газирани и негазирани напитки, в чието съдържание има подсладители.

Екипът установил пряка връзка между количествата на консумираните напитки и риска от раждане преди термина.

По какъв механизм заместителите на захарта влияят върху организма на бременните? На този въпрос учените все още не са открили точния и ясен отговор, затова предстоят допълнителни изследвания.

По принцип диетичните безалкохолни напитки са вредни не само за бременните жени, но и за здравето като цяло. Те водят до риск за сърдечно съдови заболявания и диабет.

Ако ще ставате мама, ограничете консумацията на подсладени напитки и да ги заместят с прясно изцедени натурални сокове, нискомаслени млечни напитки и достатъчно количество вода, съветват специалистите.

Един от най-разпространените подсладители в състава на газираните безалкохолни напитки, е аспартамът (Е951). Той е синтетичен подсладител, 200 пъти по-сладък от захарта. Състои се от аминокиселините аспартат и фенилаланин в комбинация с метанол.

Бременните да избягват изкуствените подсладители

Всмукването му става в тънките черва, а освободеният метанол се отделя от аспартама при температура 30 градуса и се превръща във формалдехид (смъртоносен невротоксин).

Безвредната дневна доза метанол е 7-8 мг, а в един литър безалкохолна напитка се съдържат 500 мг – 70 пъти повече. Аспартамът влиза в състава на повече от 5000 продукта - безалкохолни с представката лайт, дъвка, шоколади, кока-кола, кафе, какао, снакс, конфитюри, витамини, минерали, лекарства. Аспартамът има мозъчно-туморно действие, причинява гърчове.

Рейтинг

5 2
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати