Менюто на бременната прави бебето нервно

Менюто на бременната прави бебето нервно

Според най-новите изследвания старата мъдрост „ти си това, което ядеш”, вече не е актуална. Всъщност вие сте това, което яде майка ви. Учени от Орегонския Национален център за изследване на примати твърдят, че бременните маймуни, които се хранят с мазни храни, раждат нервно потомство.

Предишни изследвания показват, че храната на бременните маймуни с високо съдържание на мазнини води до това, че потомството им има големи физически възможности.

Сега обаче вече е ясно, че такъв начин на хранене се отразява на умственото здраве на бебетата. Като сравнили физиологията на човекоподобните примати с тези на хората и отчели, че напоследък все повече жени се хранят с мазни храни, учените твърдят, че отрицателното влияние на менюто на майката по време на бременността върху менталното развитие на детето е огромно.

Дори ако бебетата бъдат отделени от майката и се хранят само със здравословни продукти, податливостта към стрес и безпокойство ще остане у тях за цял живот, твърдят учените.

Менюто на бременната прави бебето нервно

Според тях тези качества се формират у бебето още в утробата на майката. Изследователски екип изследвал обмяната на веществата при японските макаци, известни като снежни маймуни.

Станало ясно, че при потомството, чиито майки са приемали много мадна храна, на дневен ред стоят проблеми с черния дроб, излишните килограми и нервите.

В експеримента участвали бебета, чиито майки се хранели здравословно, и такива, на които сервирали мазна храна. Когато малките маймунки станали на месец, учените ги подложили на стрес, като изпратили в клетката им непознат човек. След това в клетката били хвърлени нови играчки, особено такива с големи очи, които по принцип плашат малките.

Бебетата, чиито майки се хранели с мазни продукти, много се плашели от непознати и нови играчки, като това касаело най-вече малките от женски пол. Маймунките от мъжки пол ставали агресивни. Такова поведение било забелязано само при 11 процента от бебетата, чиито майки се хранели здравословно.

Според учените няма значение дали майката е била стройна или с наднормено тегло, важно е какво е консумирала по време на бременността. Най-вероятно проблемът идва от нивото на серотонин, който е хормон, влияещ върху настроението. В мозъка на ембрионите и новородените на майки, които се хранят с мазни храни, е забелязано нарушение на работата на серотонин.

Учените твърдят, че неправилният начин на хранене оказва негативно влияние върху потомството. Затова според тях единственият изход от тази ситуация е бременните жени да се хранят здравословно.

Рейтинг

3
Общо 5 гласували
5 2
4 0
3 1
2 0
1 2
Дай твоята оценка:

Коментари