Полезни храни за бъдещата майка

Хранене при Бременност

Бъдещата майка има нужда от витамини и минерали, най-добрият източник на които са хранителните продукти. Но някои от тях може да застрашат както бъдещата майка, така и детето й.

Сред продуктите, които са полезни за бременните, са тези, които са богати на фолиева киселина. Преди зачеването и през първите три месеца от бременността е полезно да се консумират спанак, лук, салата, тиква, авокадо, бобови култури, пълнозърнест хляб, черен дроб. Те съдържат фолиева киселина.

Тя е необходима на детето за ръста и развитието на органите му, за появата на всяка нова клетка от неговия организъм. През първите три месеца от бременността се формира нервната система на бебето, а фолиевата киселина се грижи всичко да е в норма.

Липсата на фолиева киселина може да доведе до забавяне на умственото и физическото развитие на детето, то може да се роди по-рано от необходимото или може да се получи спонтанен аборт.

Имайте предвид, че жените, които са пили противозачатъчни хапчета преди бременността, имат по-силен дефицит на фолиева киселина.

Бременност

Трябва да се следи и нивото на витамин D. Той е необходим за здравето на костите. Най-много витамин D има в рибеното масло, черния дроб на рибата треска, жълтъка, млечните продукти, магданоза.

При липса на този витамин детето може да има проблеми с костите и при раждането рискът от травми и счупвания нараства. Бъдещата майка трябва да консумира продукти с повече желязо.

Липсата на достатъчно желязо в организма може да разклати женското здраве. В такива случаи бъдещата майка постоянно ще изпитва умора и световъртеж.

Желязо се съдържа в свинския и телешкия черен дроб, в рибата, яйцата, млякото, граха, боба, соята, зърнените продукти, хляба, плодовете и зеленчуците.

Бъдещата майка трябва да внимава с витамините. Така например приемането на големи дози витамин А може да причини вродени дефекти на бебето.

Суровите яйца са абсолютно забранени, защото могат да предизвикат салмонела. Големите дози кафе водят до раждането на деца с вроден порок на сърцето, както и с епилепсия.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати