ezine.bg»Статии»Семейство»Отглеждане на детето»Как да се справяме с непокорните деца?

Как да се справяме с непокорните деца?

Как да се справяме с непокорните деца?

Упоритостта винаги се е считала за нещо сладко, що се отнася до най-малките деца. Когато обаче малчуганите достигнат предучилищна и училищна възраст, непокорното поведение постепенно започва да се превръща в проблем както за родителите и учителите, така и за останалото обкръжение на децата.

Първата стъпка към решаване на проблема е да приемете факта, че най-вероятно вашите родителски методи не са напълно ефективни. Вероятно на тях се дължи обстоятелството, че наследникът ви е станал неконтролируем и непокорен. Добрата новина е, че това е поправимо, ако на време помогнете на детето да се държи по правилен начин.

За да постигнете това първо трябва да зададете ясни граници и да правите всичко възможно да се придържате към тях. Детето ви трябва да знае какво точно поведение се очаква от него. Експертите по проблеми с децата са категорични, че всъщност децата очакват граници, които, ако веднъж за винаги са твърдо установени, ще бъдат спазвани и уважавани и от самите деца.

Другото важно условие е да отправяте все по-малко заплахи към децата си и сериозно да спазвате тези, на които държите. Лесно е да кажете на детето си, че ще си легне без да вечеря, ако не изчисти стаята си. Когато обаче това не стане вие индиректно изпращате послание, че не държите на думите си. Ако наистина не възнамерявате да изпълнявате заканите си, по-добре изобщо не ги отправяйте.

Как да се справяме с непокорните деца?

Прекарвайте повече време с детето си. Не е необходимо да планирате всяка минута. Би било хубаво например да го взимате със себе си, когато трябва да изпълнявате разни поръчки или просто му позволете да пише домашните си в кухнята. По този начин ще стане възможно да създадете пространство, където да споделяте и да бъдете съпричастни към неговите активности. Това до голяма степен ще допринесе за това то да се чувства сигурно и защитено, което пък от своя страна би намалило непокорното му поведение.

Измислете разумни наказания, които имат резултатност. Всички деца са различни, някои реагират по-добре на увеличаващи се наказания, докато при други по-ефективни са намаляващите. Със сигурност обаче трябва да избягвате да определяте домакинската работа като наказание. Те трябва от малки да се научат да я вършат, без да им се предлага заплащане например, тъй като почистването трябва да бъде споделена отговорност между всички членове на семейството.

Награждавайте доброто поведение на детето си. Малчуганите, които получават разумно обосновани похвали или други награди, са по-усърдни в опитите си да се държат добре.

Посетете педиатъра си, ако смятате, че поведението на детето ви е неконтролируемо, вследствие на някакъв психологически проблем.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати