Детето се възпитава до третата година

Детето се възпитава до третата година

Според Масару Ибука, който е известен не само с прогресивните си концепции по отношение на възпитанието на децата, но и като съосновател на корпорацията Sony, след третата година е трудно да промените характера на едно дете.

Според Ибука развитието на клетките на главния мозък е завършено на осемдесет процента към третата година, затова трябва да се заемете с развитието на детето, когато мозъкът му все още се формира.

Ибука смята, че хората се раждат горе-долу еднакви, затова всичко зависи от възпитанието. Малкото дете е като чист лист, върху който можете да напишете каквото си поискате.

За бебето няма понятия като лошо и добро, то вижда околния свят такъв, какъвто е. Малките деца имат неизчерпаеми възможности за преработване на информация.

Детето се възпитава до третата година

Това обаче не означава, че трябва да направите всичко възможно детето ви да се превърне в гений. Най-важната цел на ранното развитие е да се разкрие потенциалът на детето.

Ибука смята, че огромно значение за ранното развитие на детето има околната среда. То черпи пример за всичко най-вече от родителите си.

Затова, докато детето е малко, взимайте го възможно най-често на ръце, въпреки че това не се препоръчва от други автори, които смятат, че така бебето се разглезва.

Детето се чувства защитено в прегръдката ви. Не се притеснявайте да оставяте бебето да спи до вас, дори когато порасне малко.

Не игнорирайте плача на детето. Не игнорирайте детските му страхове – това, което на възрастните им се струва дреболия, може да се окаже сериозен проблем за детето.

Не се карайте пред детето, дори бебето усеща конфликтите. Не се изнервяйте в присъствието на детето, защото това изнервя и него. Бабата и дядото са отличен стимул за развитието на детето.

Караниците с други деца развиват у детето навици за общуване. Не се подигравайте и не се карайте на детето си в присъствието на други деца.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 4
3 5
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати