ezine.bg»Статии»Семейство»Отглеждане на детето»Пастите за зъби развалят детската усмивка

Пастите за зъби развалят детската усмивка

Пастите за зъби развалят детската усмивка

Децата не трябва да мият зъбите си след всяко хранене, въпреки че от десетилетия специалистите препоръчват обратното. Резултатите от ново изследване показват, че от прекаленото миене на зъбите може да има повече вреди, отколкото ползи.

Авторите на настоящето проучване освен това са на мнение, че прекомерната консумация на плодове, към каквато са подтиквани подрастващите, също може да е вредна за зъбите.

Данните от анкета, направена сред британски зъболекари, показват, че над 50 процента от децата на 5-годишна възраст страдат от киселинна ерозия на зъбите в някаква форма.

Разяждането се причинява от киселините, които се съдържат в газираните напитки и плодовите сокове. Сосовете и дресингите също изобилстват от киселини.

Специалистите обясняват, че миенето на зъбите след всяко хранене може да навреди на зъбите, защото киселините размекват емайла и той по-лесно може да бъде изтъркан с четката.

Експертите препоръчват децата да пият течностите със сламка, за да се избягва контакта със зъбите. Приемането на течности освен това трябва да става заедно с храната, защото при храненето се отделя слюнка, която неутрализира киселините.

След тригодишна възраст детето трябва да може да мие само зъбите. Зъбките се мият от всички страни: отвън, отвътре и отгоре. Всички зъбки трябва да бъдат измити за не по-малко от 2-3 минути.

Ако се използва флуорна паста за зъби, големината на пастата, която се поставя върху четката трябва да бъде не по-голяма от грахово зърно. Зъбките се мият минимум сутрин и вечер.

Децата трябва да мият зъбите си със специални детски четки. Те са с по-малки размери на главата. Когато купувате четка на малчугана си, обърнете внимание за каква възраст е предназначена.

Това трябва да е отбелязано на опаковката. За най-малките много производители предлагат четки за зъби с интересни дръжки под различна и интересна за децата форма, апликации с любими детски герои и други.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати