ezine.bg»Статии»Семейство»Отглеждане на детето»Сънят с детето не уврежда социалния му живот

Сънят с детето не уврежда социалния му живот

Сънят с детето не уврежда социалния му живот

Доскоро се смяташе, че ако спите с детето си, това уврежда трайно социалния му живот за в бъдеще. Родителите не трябва да изпитват вина от факта, че взимат детето си в леглото си.

В повечето страни детето още от раждането си има самостоятелна стая, където спи абсолютно самичко и самостоятелно се справя с нощните си страхове.

Много често децата не казват на родителите си, че не могат да мигнат с часове заради чудовището, което е под леглото им, а дори да кажат, родителите не се съгласяват дори на елементарния компромис детето да спи на включена лампа.

Според психолозите при най-малката проява на нощен страх от страна на детето трябва да се вземат някакви мерки, защото това се превръща след време в несигурност и неспособност за контакт с хората.

Сънят с детето не уврежда социалния му живот

Педиатрите не препоръчват детето да спи в едно легло заедно с родителите си, докато не достигне възраст от две години. Просто защото съществува риск да го премажете или задушите, като в съня си легнете върху него.

Затова е добре хлапето да спи в стаята на родителите си, докато не е навършило годинка, но да е на отделно креватче, за да се избегне рискът от задушаване.

Повечето родители взимат поотрасналите си мъничета в леглото, за да не им се налага да стават по няколко пъти през нощта, за да ги успокояват, ако те заплачат.

Според специалистите сънят в едно легло с детето действа успокояващо на малкото същество и то се чувства по-уверено, когато поотрасне, а след това само пожелава да има отделно легло.

Ако детето вече е поотраснало и има своя стая, но се събуди от ужасен кошмар през нощта и ви помоли да го приютите под завивките си, не му отказвайте, за да не засилите психозата му.

Рейтинг

5 2
4 3
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Lia
Lia
08.04.2015 16:27
Gluposti
0
0