Бълхи и въшки нападат децата през лятото

Бълхи и въшки нападат децата през лятото

Различните видове паразити могат да причинят заболявания като Лаймска болест, Марсилска треска, хепатит или просто неприятен сърбеж.

Какво трябва да направим при появата на гадинки по детето? Не се паникьосвайте, а по-добре опознайте паразитите, за да се справите с тях.

Бълхите - те са кафяви и безкрили насекоми с големина, колкото главата на карфица. Хранят се като смучат кръв от топлокръвни - най-често това са кучета, котки и други. Бълхите не летят, но могат да скачат върху човека.

Ухапванията им приличат на малки червени подутини или гнойно мехурче, обикновено върху откритата част от кожата на вашето дете и винаги са разположени в линия.

Когато видите ухапвания от бълхи по кожата на вашето дете измийте ухапаните места с топла вода и сапун и нанесете противосърбежен крем.

За да предпазите детето си от подобни ухапвания редовно почиствайте пода, където най-често се намират яйцата на бълхите и осигурете на домашния си любимец каишка, която да го предпазва от паразити. Не оставяйте детето да си играе с бездомни животни.

Кърлежите - те кафяви на цвят паразити, с големина колкото главата на карфица, който увеличава размера си след като се напие с кръв. Може да е преносител на Лаймска болест или Марсилска треска.

Ако детето ви е играло в тревисти или храстовидни площи, редовно проверявайте косата и тялото му за кърлежи. Мястото върху кожата е леко зачервено след ухапването. Ако има кърлеж, отидете при лекра да го отстрани. За да го предпазите от кърлежи, го обличайте в светли дрехи по възможност с дълъг ръкав и напръскайте с репелент откритите части от тялото му.

Въшките - те биват три вида: главови, дрешни и срамни. Това са дребни паразити с кафяв цвят които снасят яйцата си по човешката коса и смучат кръв от човешкия скалп.

Дрешните въшки се намират по ръбовете на дрехите и пият кръв от човешкото тяло. Трябва да следите за сърбежи в областа на скалпа и тялото. Въшките се движат много бързо и вероятно няма да видите нито една от тях, но можете да намерите гнидите по косата и да ги унищожите.

За да отървете детето от досадните паразити трябва да намажете косата му с препарат против въшки, съдържащ перметин или друго активно вещество.

Нужно е и да отстраните гнидите с помоща на ситен гребен, както и да проверите останалите членове на семейството да не са заразени и те. За да предпазите детето си от тези неприятни паразити, ако са дрешни въшки да изперете дрешките и да ги изгладите с ютия, за да предотвратите повторната им поява. Научете детето си да не споделя шапката си с други деца и избягвайте контактите със други заразени деца.

Виж повече

Рейтинг

4.5
Общо 4 гласували
5 3
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари