Децата на след 18 месеца – най-агресивни

Децата на след 18 месеца – най-агресивни

Агресията е проблем, който изисква деликатен подход още от зараждането му. Оказва се, че в децата агресията може да се прояви в много ранен период на тяхното развитие. От 18 до 24 месеца след раждането си, малчуганите могат да бъдат най-агресивни.

Това е и периода, в който се дооформя тяхната нервна система.

Първите прояви на злостното чувство според специалисти е силният и неудържим плач на подрастващите. В последствие недоволството преминава в неконтролируема агресия. Тя може да бъде отключена в моментите, когато децата не се справят с определени задачи или когато започват да им се налагат ограничения и забрани.

В т.нар. „рискова група” попадат най-вече децата от 9 месечна до 4 годишна възраст.

Този период е много деликатен. Именно тогава родителите трябва да „тушират” агресивните проявления на наследниците си. В противен случай проблемите могат сериозно да се задълбочат.

Сред най-ефективните методи за възпитание на децата е поставянето на граници за тяхното поведение. Най-важното е вие самите да спазвате тези граници, като бъдете неотстъпчиви и категорични в решенията си. Детето ви трябва да знае какво точно поведение се очаква от него. Самите деца очакват определен модел, към който да се придържат. Ще бъде полезно и измислянето на разумни наказания, които в крайна сметка водят до определен желан от вас резултат. Не забравяйте да награждавате доброто поведение на детето си.

Децата на след 18 месеца – най-агресивни

Извън съветите на педиатрите обаче има и определени фактори, които силно могат да затруднят възпитателските функции на родителите. В определени случаи агресивността на децата е резултат от хормонален дисбаланс или по-конкретно – ниското съдържание на серотонин, който се отделя в мозъка. Този хормон е изключително важен, от него до голяма степен зависи емоционалното състояние, навиците за сън и хранене на човека.

Агресията може да бъде и наследствена. Възможно е децата да са агресивни, защото на тази възраст родителите им са имали сходно поведение.

За жалост агресията в много случаи не е вродена, ами се придобива и то вследствие на неблагоприятна среда за израстване – множество скандали, финансови проблеми, липса на пълноценни отношения между родителите.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати