Хранене при бременност

Хранене при бременност

Повечето жени в днешно време са много добре запознати с това, с каква храна трябва да се хранят. Знаят, че бременните жени трябва да избягват алкохола, прекомерната консумация на кофеин и не краткият черен списък с неща забранени за употреба през това време от живота си.

На бременната се налага да спазва специфичната хранителна пирамида, като увеличава консумацията на определени хранителни вещества като, желязо, фолиева киселина, фибри, витамин C, протеини, калций, витамин А, магнезий и много други.

Ще се опитаме да споменем по – голяма част от тези храни, защото много често някой от тях трябва да се консумират в умерени количества и не трябва да прекаляваме с тях, защото е в сила принципа „Всичко в малки количества е полезно”.

Ето един примерен списък на това, с какво трябва да се храним през бременността си. Като разбира се не трябва да подценяваме и това, че всеки човек е строго индивидуален и по различен начин, му влиаят различните неща.

Храни богати на желязо. Много често диетата на една бременна не включва достатъчно желязо за нея и плода. Много малко от нас знаят, че след раждането си бебето изразходва запасите си от желязо до шестия месец от раждането си. За това поемайте достатъчно желязо.

Бобовите растения и варивата. Те намаляват холестерола и кръвната захар, съдържат калий, витамини и желязо.

Говеждото, птичето месо и рибата пък са много ценен източник на протеини, калций и желязо. Полезни са за кръвта на майката и плода, спомагат разтежа му. Като разбира се не трябва да се прекалява с рибата, някой медици твърдят, че прекомерната и консумация води до натрупване на живак в кръвта.

Зърнените култури снабдяват бременната с важни хранителни вещества, желязо и калций.

Яйцата също са богат източник на протеини и желязо, като при тях трябва да се внимава, с това те да бъдат твърдо сварени, за да се намали риска от заразяване със салмонела.

Фъстъци и фъстъчено масло. Те са богат източник на фолиева киселина, която от своя страна предпазва от вродени дефекти, свързани с неврологичната система на плода и намалява риска от преждевременно раждане.

Цитрусови плодове, спанак, мляко и млечни изделия. Плодовете са източник на много витамини, които са ни необходими не само по време на бременността. Спанака и всички листни зеленчуци пък помагат на организъма по – бързо да усвоява желязото. Млечните продукти са източник на калций необходим за костната система и зъбите.

Пшеницата, кафявия ориз и сушените кайсии, пък снабдяват организъма с магнезий.

Списъка е много дълъг и за това трябва да се стараем да се храни разнообразно, често и по малко, като не изключваме от менюто си плодовете, зеленчуците, ядките, тестените изделия, месото и млечните продукти, броколите и соята.

И все пак сме бременни, постоянно ни се преяжда по нещо и ако то не е отровно, няма лошо да си опитаме малко за да „не ни стане нещо”, както казват бабите ни.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати