Кога и защо се прави фетална морфология на плода

прегледи при бременност

Подобно на ултразвуково изследване, феталната морфология е преглед, който се извършва на вашето бебе, за да се изключат всякакви структурни аномалии. При нормална бременост това обикновенно се прави между 18 и 23 гестационна седмица.

Но по принцип фетална морфология се прави на три етапа от вашата бременност: първа фетална морфология между 11-14 г.с., втора фетална морфология между 18-23 г.с. и трета фетална морфология между 28-32 г.с.

Сканирането се извършва чрез поставяне на ултразвуков датчик на корема и отнема около 45 минути. Препоръчително е пикочния мехур да се изпразни 30 минути преди изследването. Добре е да има малко течности в него, за да се даде възможност за по-добра визуализация на плода.

При феталната морфология се разглеждат в детайли глава и мозък, лице, сърце, гръбначен стълб, гръден кош, коремна кухина, стомах, бъбреци, пикочен мехур, ръце, пръсти на ръцете, крака и пръсти на краката. При това изследване може да ви се каже за пол на бебето, ако искате да го знаете, разбира се.

Вашето бебе също ще бъде проверено за промени на нормалната анатомия, които могат да бъдат намерени при бебета с хромозомни аномалии. В същото време измервания ще бъдат предприети за оценка растежа на бебето и позиция на плацентата.

Ако плацентата е ниско при морфологичното сканиране, ще ви бъде препоръчана нова фетална морфология през 30 седмица, за да се провери отново локализацията на плацентната.

Какво се случва, ако е открит проблем?

Ако при феталната морфология се открие проблем, то може да се назначат допълнителни тестове и специално наблюдение. След раждане на бебето се правят изследвания и ако е необходимо се назначава лечение от специалист педиатър.

Друг въпрос, който вълнува родители, е дали е безопасна феталната морфология. Ултразвукът използва звукови вълни, а не йонизиращо лъчение, като рентгенови лъчи. На лице са много проучвания, които не са показали отрицателен ефект върху плода.

Рейтинг

5 2
4 2
3 3
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати