Бременност с близнаци

Бременност с близнаци

Всички знаем колко очарователна гледка е когато видим майка със своите близнаци. Изглежда мистериозно, как една жена може да роди повече от едно бебе. Многоплодните бременности са във възход през последните няколко десетилетия. Според проучванията, причината за това е увеличаването на използването на репродуктивни лекарства.

Съществуват няколко начина да се получат близнаци. Първият е, когато от яйчниците се отделят повече от една яйцеклетки и по време на овулация те биват оплодени. Така се получават разнояйчните близнаци. При еднояйчните картината е следната, яйцеклетка се разделя на две и в утробата започват да се развиват два фетуса. А в случаите на инвитро оплождане, обикновено са налице три или повече оплодени яйцеклетки.

Много от майките научават, че носят близнаци още с раният ултразвуков преглед. Въпреки, че някои експерти смятат, че преди 12 седмица е рано да се говори за близнаци, тъй като е налице риска от синдрома на изчезващият близнак. В този случай, единия фетус спира да расте и се абсорбира обратно в тялото на майката.

При бременност с близнаци матката на жената расте с по-бързи темпове и при тест на алфа-фетопротеинът (AFP), той с необичайно високи нива. Хормонът на бременността (hCG) е друг маркер за многоплодна бременност. Колкото повече бебета, толкова по-бързо се увеличават нивата на този хормон, като почти се удвояват на всеки 48 часа.

Около 3 процента от всички близнаци по време на бременност са незабелязани до раждането. Те могат да не бъдат видени даже и на ултразвук, макар че това се случва много рядко.

Хубаво е при могоплодна бременност да се насочите към специалист, който има опит с множествено раждане. По принцип вие трябва да увеличите количеството на протеина, който ядете. Протеинът е градивен елемент на всяка клетка в тялото ви и в телата на вашите бебета, благодарение на него вие ще изградите добра плацента, а здравословно хранене ще ви помогне в борбата с инфекциите.

Ако носите близнаци на вас вероятно ще ви се наложи да правите много повече тестове и изследвания, отколкото повечето жени по време на бременност. Някои от тях могат да включват стрес-тестове и повече ултразвукови прегледи. Вие ще трябва да поемате много повече фолиева киселина, сутрешното гадене може да е много по-лошо, в първия триместър на бременността, вероятноста от спонтанен аборт е много по-голяма. Вие ще почувствате бебетата много по-рано, отколкото при една нормална бременост, а килограмите ви ще се качват неусетно.

При такава бременност е много висок риска от усложнения, вие ще бъдете проследявани за високо кръвно налягане и за растежа на фетусите. Рискът от гестационен диабет е по-висок при бременност с близнаци В последните години цезаровото сечение стана популярно при многоплодна бременност.

Рейтинг

5 4
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
лили
лили
09.03.2014 23:50
аномалия, опасна както за майката така и за бебетата
0
3
Галя
Галя
30.01.2014 17:25
Благословия, въпреки трудностите.
3
0