Изостряне на обонянието по време на бременност

Изостряне на обонянието по време на бременност

Носът знае, особено ако сте бременна. По време на своята бременност много дами стават много по-чувствителни към ароматите около тях. И все пак, какви са причините да се изостри обонянието ни? Както и за многото други характерни симптоми за една бременност, отново можем да обвиним хормоните на бременността за това. В този случай това е естрогенът, който е способен да направи дори и най-лекият аромат истинско бедствие.

Почти всяка бременна жена забелязва промяна в усещането си за мирис, вкус и допир по време на бременността си. Например някои учени имат хипотеза, според която изостреното обоняние има пряка връзка със сутрешното гадене. Те са провели изследване при жени, които са родени без обоняние и се оказва, че те не страдат от сутрешно гадене.

Естрогенът е свързан с повишеното обоняние по време на бременността. Едно изследване във Филаделфия показва, че жените в детеродна възраст, имат по-голяма чувствителност към миризмите в сравнение с мъжете. Така че, когато нивата на естроген са по-високи или по-ниски, обонянието при жените може да се промени. Има доказателства, че остротата на обонянието се променя не само по време на бременост, а и по време на месечния цикъл и овулацията.

Природата си знае своята работа. Учените дебатират, че повишената сетивност при жената не е случайна, тъй като в 98 процента от случаите бременната отхвърля храни и напитки, съдържащи химикали и токсини, които са вредни за нея и плода. Някои данни показват, че групата от жените, които изпитват гадене, имат по ниска ставка на спонтанен аборт, което предполага, че носът си върши работата.

И все пак, какво да направите ако обонянието ви се е изострило по време на бременността? Вие не можете да отрежете носа си, но можете да се опитате да избегнете ароматите и миризмите, които ви дразнят и ви причиняват дискомфорт.

Рейтинг

5 3
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Милена Георгиева
Добър ден! Да, всяка жена, която бе бременна или е бремена сега, напълно разбира какво се има предвид. Чувства се всеки вкус, всяка миризма. Усеща се абсолютно всичко! Знам това от своя си опит, защото и аз бях бременна. Но не по обичайния начин. Ами с помощта на инвитро с ДЯ, което направих в Украйна, а не тук. Защото тук трябва да се чака много време (повече отколкото трябва в Украйна) и донора не може да си го избереш сами. Това не бе подходящо за нас. Така че, когато имах ранен срок - не чувствах нищо. Само след една седмица чувствах абсолютно всякакъв аромат. Лекарят, който ме наблюдаваше там, където живея, каза, че това е абсолютно нормално и трябва да е така.
0
0