Да се справим със следродилната депресия

Да се справим със следродилната депресия

Всяка жена, която току що е станала майка изпитва непознати досега емоции и чувства. За съжаление при голяма част от младите майки се сблъскват с два проблема – родилна тъга и следродилна депресия.

Родилната тъга се изразява с плач, безпокойство, силна умора, изтощение, чести промени в настроението. Появява се в първите дни след раждането, а симптомите отшумяват до две седмици. Не се налага някакво специално лечение.

За разлика от родилната тъга, която се проявява веднага след раждането, следродилната депресия започва до три месеца след самото раждане.

Сигналите са характерни, както при повечето депресивни състояния – постоянно лошо настроение, безпричинен плач, липса на тонус, неспособност на радост, чувство на вина. Майчинските притеснения се превръщат в болезнени и обсебващи чувства, които водят до безпричинна паника. Жените започват да мислят, че няма да се справят със задълженията си и дори не вярват, че ще успеят да се научат.

Сериозна депресия може да се получи в цялата първа година на бебето. Понякога тя се развива бавно, но понякога се появява изведнъж.

Всяка жена може сама да се справи с тези тежки симптоми, чрез някои прости ежедневни навици.

Храната, която приема трябва да бъде качествена и разнообразна. Тя ще помогне на жената да поддържа енергията, която и е необходима. Майката трябва да се опита да се храни през няколко часа – кисело мляко, сирене и зеленчуци са чудесни леки закуски между основните хранения. Да се избягват рафинирани въглехидратишоколад, бял хляб, бисквити.

Наблегнете на пълнозърнести продукти, риба, крехко месо, спанак, броколи и зеле. Храни богати на витамин В като бобови варива и безсолни ядки също се препоръчват. Вместо кола и кафе наблегнете на минерална вода, билкови чайове.

Физическите упражнения са страхотни за преодоляване на умората. Не прекалявайте обаче с тях. Ходенето е много полезно, излизането на чист въздух опреснява мислите. Старайте се да имате достатъчно движение, като постепенно разстоянията на разходките могат да се увеличават.

Пълноценното общуване е от изключително значение. Споделянето с близките ще се отрази благоприятно. Жената трябва да разговаря с онези, които я обичат и тя обича. Изолацията е изключително противопоказна.

Помогнете си с ароматерапия. Може да се обърнете към специалист или сама да подберете някой аромат. За подобряване на настроението се използват есенциални масла от жасмин, иланг иланг, роза, бергамот, розмарин.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати