Колко често трябва да си правим изследвания по време на бременност

прегледи за бременни

Бременността е период, който се разделя на 40 седмици, наречени гестационни. Началото на първата седмица съвпада с датата на последната редовна менструация.

Проследяването на всяка една бременност е индивидуално, според здравето и физическото разположение на жената. Това са основните фактори, които определят, колко често ще бъдат извършвани прегледи.

Все пак има стандартни прегледи, които се извършват през целият етап на бременността. Вижте кои са те.

Първи преглед при акушер-гинеколог е след установяване на бременността, през 5-та гестационна седмица. Препоръчително е прегледа да е поне една седмица след закъснение на цикъла. Специалистът чрез ултразвук може да установи наличие на плоден сoк.

Втората консултация с ултразвук обикновено е две седмици след първия преглед. В 7-ма гестационна седмица започва същинското проследяване на бременността. Изчислява се вероятния термин на раждане, снема се анамнеза на жената за минали и настоящи заболявания, измерват се тегло, ръст, артериално налягане.

Третият преглед при специалист е през 11-13-та гестационна седмица. Провежда се ултразвукова диагностика, определя се точния срок на бременността, взема се кръвна проба. Изследват се биохимични параметри за определяне на различни аномалии.

Четвъртия преглед е между 16-та и 20-та гестационна седмица. Извършва се подробно ехографско изследване на плода. При съмнения за проблеми в развитието на бебето се назначават допълнителни прегледи.

акушер-гинеколог и изследвания

Пети преглед – между 22 и 26-та гестационна седмица. Това е рутинна консултация, извършват се изследвания и прегледи, които са необходими за проследяване на здравословното състояние на плода и на бременната жена.

След 28 седмица, ако всичко върви добре, до раждането остават три гинекологични прегледа. Към редовният женски преглед на всеки две седмици се прави запис на сърдечните тонове на бебето.

Между 36 и 38 гестационна седмица се назначават различни изследвания, като пълна кръвна картина, влагалищен секрет. Извършва се запис на сърдечните тонове ежеседмично. В този период бременността е към своя край и раждането може да се очаква всеки момент.

По време на редовните прегледи, лекарят може да назначи различни изследвания, взависимост от развитието на плода и състоянието на жената.

Рейтинг

5 0
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати