Защо се препоръчва секцио при тесен таз

Защо се препоръчва секцио при тесен таз

Какво ще се случаи, ако наистина имате тесен таз? Това не е болка за умиране, най-вероятно вашият лекар ще ви препоръча опцията секцио за раждането на вашето бебе. Около 34 до 36 седмица от бременността, таза на жената започва буквално да се разпада под влиянието на хормонът релаксин, но въпреки това има случаи при които той остава наистина тесен. При тези жени раждането по нормален път крие няколко риска и за това най-оптималния вариант и за жената и за бебето е секциото.

Ако сте в началото на вашата бременност и вашата диагноза е тесен таз, то не бързайте с притесненията. Всяка жена, която е жива днес е резултат от милионите години на естествен подбор. Днешните жени са краен резултат от еволюцията. Природата така е създала вас и вашето бебе, че когато настъпи раждането и двамата ще бъдете подготвени за това. Главата на всяко новородено е доста пластична и то не случайно, а за да може да премине през родовите пътища.

Истината е, че при наистина тесен таз нормалното раждане крие известен риск. Когато таза не се отвори дори и в края на бременността, то при самото раждане има вероятност плода да не може да премине нормално по родилните канали или това да стане прекалено късно, или да предизвика множество разкъсвания при родилката. За това цезаровото сечение се явява прекрасна алтернатива на нормалното раждане.

А представяте ли си комбинацията тесен таз и голямо бебе? В миналото както всички знаем е имало висока смъртност при родилките и при новородените. Проучвания показват, че посочената по-горе комбинация е една от вероятните причини това да се случи при голяма част от жените с тесен таз.

Вашият лекар може да предложи цезарово сечение, когато вагиналното раждане не е възможно или безопасно за вас или вашето бебе, за това му се доверете. В проучване на над 2000 жени с тесен таз е установено, че при над 80 процента от тях раждането или опита за раждане по естествен начин е продължило повече от едно денонощие, а при 65 процента от тях се е наложило спешно секцио. Друг често срещан проблем при жените с тесен таз е затихването на контракциите и ако това се случи при едно започнало по естествен път раждане, то значи, че родилния процес е на път да спре точно в най- неподходящият момент. При такива случи отново се пристъпва към спешно секцио, а проучванията показват, че една от най-вероятните причини е тесния таз.

За това ако и при вас диагнозата е тесен таз, то се замислете за другата алтернатива за раждане, колкото и да ви се иска да родите нормално, може би това е по-добрият за вас вариант.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Зинаида
Зинаида
12.12.2014 10:42
Моята лекарка която следеше бременността ми реши да не ми казва а само да го запише в картона ми а лекаря който ме изражда решил или да не го прочете или да го заобиколи ...... Слава на бога родих на 14 септември Кръстов ден раждането беше ужасно но бебчо и аз сме живи аз не съм много здрава но с времето ще се оправя .Моя съвет е да питате лекарите си за да не стане като при мен.
1
2
Ekaterina Vyjarova
Ekaterina Vyjarova
22.11.2013 17:08
И аз имах същия проблем, но моя лекар остави избора на мен. И за съжаление, аз избрах нормално раждане, в следствие на което едва ми спасиха живота. Заради това и нямам намерение да раждам втори път.
1
1
Мария
Мария
22.11.2013 15:50
Родих секцио ПО ЖЕЛАНИЕ и не сгреших. Нормалното раждане не е за хора.
6
2