ezine.bg»Статии»Семейство»Бременност и Раждане»Опасно ли е цезаровото сечение

Опасно ли е цезаровото сечение

Опасно ли е цезаровото сечение

Цезаровото сечение е хирургическа процедура, която представлява разрез на коремната стена и матката с цел изваждане на бебето. В последните години броят на ражданията чрез цезарово сечение се увеличава.

Както всяка друга операция, така и цезаровото сечение крие своите рискове, както за майката, така и за детето.

Рискове за майката

Повишено кървене и риск от загуба на много кръв. Трябва да се има предвид, че при раждането чрез цезарово сечение кървенето е много повече, отколкото при нормалното раждане. В някои случаи това може да доведе до преливане на кръв или анемия.

Възможни са увреждания на някои органи, като пикочния мехур или инфекция.

В някои случаи може да има сраствания на малкия таз, което при следваща бременност да доведе до отлепване на плацентата.

Удължават се периодите на възстановяване и престой в болницата. Престоят в болница е до 5 дни, ако няма усложнения. Възстановяването на майката трае от няколко седмици до месеци.

Възможно е организмът на майката да реагира негативно към някои от лекарствата, давани преди и след операцията.

Степента на смъртност на майката по време на цезаровото сечение е по-голяма, отколкото при раждането по естествен път.

Рискове за бебето

Ако е станала грешка и гестационната възраст не е определена правилно, бебето родено с цезарово сечение ще бъде недоносено и с ниско тегло.

Понякога бебе, родено с цезарово сечение има затруднения с дишането. Това налага незабавна помощ.

В много малко случаи, по време на операцията може да се нарани детето, например леко да се надраска от разреза.

Поради изброените усложнения, винаги се препоръчва на жена с нормална бременност раждането да протече по нормален път.

В някои случаи обаче, при възникнали усложнения се налага оперативна намеса. Това е спешното цезарово сечение, при което в хода на нормалното раждане са настъпили някакви усложнения, изискващи незабавна намеса.

Плановото секцио е решено още в хода на бременността, въз основа на определени притеснения за плода или по желание на бъдещата майка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (14)

Изпрати
Силвия
Силвия
23.05.2015 13:32
Като чета, се чудя защо се прави и секцио по спешност, та нали природата решава дали да оцелеят майката и бебето. Така пак се намесваме в божиите дела. Що за средновековно мислене!
Всичко зависи от компетентността на екипа и също от раздвижването след секцио. Ако не те вдигнат навреме и не ти покажат упражнения, ще се гърчиш месеци наред. Аз станах няколко часа след операция и на втория ден се движих свободно. Дискомфортът ми изчезна съвсем след 2-3 седмици.
2
2
Ния
Ния
07.01.2014 06:59
Родих секцио, после адски болки невероятни.Шест месеца се въстановявах.Остана ми корем.Но това се наложи, не можах да родя.Всяко раждане секцио или естествено е индивидуално.
0
0
галя
галя
12.11.2013 21:08
Пълни глупости, аз родих с цезарово и на третиа ден можех да бягам. При мен беше задължително да родя така и още нещо при всяка жена е различно нормалното раждане.
6
3
Ани
Ани
12.11.2013 17:25
Не се оставяйте да ви лъжат! При нормалното раждане смъртността е по-висока. Всичките ми познати лекарки раждат със секцио, за да избегнат увреждания на пикочния мехур и естествените родови пътища и пролапс на матката. Сама една моя позната роди естествено, две седмици не можеше да сяда въобще, 3 месеца имаше болки и 6 месеца не можеше да прави секс. След това вече не изпитва същото удоволствие и мъжа й също, защото й е намалена чувствителността и се е разширила. Не вярвайте сляпо на статии и доктори, а съберете мнения на жени, вече станали майки.
11
3
...........
...........
20.08.2013 12:08
пълни глупости!!!!!!!!!!!!!!
1
3
мариана
мариана
28.07.2013 19:53
Това се отнася и до нормалното раждане, т.е. не с операция.
0
0