Следродилна депресия

AdminAdmin
Дарт Вейдър
1k1499
Следродилна депресия
Музикална постелка за деца
Препоръчано за деца:
Музикална постелка за деца
48.00 лв.
Виж ››

Депресията е повече от просто усещане. Това е сериозно заболяване, което засяга мозъка. Депресията е често срещан проблем, по време и след бременността. Около 13 процента от бременните жени и новите майки изпадат в депресия.

Как мога да разбера, че имам депресия?

Когато сте бременна или вече имате бебе, можете да бъдете депресирани и да не го знаете. Някои нормални промени по време и след бременността може да доведат до симптоми, подобни на тези на депресията. Но, ако имате някой от следните симптоми на депресия в продължение на повече от 2 седмици, обадете се на вашия лекар:

• Чувство на безпокойство

• Чувствате се тъжни, безнадеждни, и претоварени

• Плачете по много

• Изпитвате липса на енергия или мотивация

• Ядете твърде малко или твърде много

• Спите твърде малко или твърде много

• Имате проблеми с фокусирането или вземането на решения

• Имате проблеми с паметта

• Изпитвате постоянно чувство на безполезеност или вина

• Губите интерес или удоволствие от дейности, който са ви карали да се чувствате добре

• Внезапно и безпричинно се отдръпнете от приятелите и семейството си

• Появата на главоболие, болки и страдания или стомашни проблеми, които не изчезват

Няма една единствена причина, по-скоро, депресията вероятно е резултат от комбинацията от няколко фактора. Тя е психично заболяване, което обикновено протича в семейната среда. Жени с фамилна анамнеза депресия са по-склонни да изпаднат в това състояние. Промените в мозъчната химия или структура се смятат, че играят голяма роля при следродилната депресия. Стресовите събития в живота като смърт на близък човек, грижа за възрастен член на семейството, злоупотребата и бедността, могат също да предизвикат това състояние.

Хормоналните фактори, които са уникални за жените могат да допринесат за депресията при много от тях. Ние знаем, че хормоните пряко влияят върху мозъчната химия, която контролира емоциите и настроението. Ние също така знаем, че жените са изложени на по-голям риск от депресия в определени моменти от живота си, като пубертета, по време и след бременността и по време на менопаузата. Някои жени също имат депресивни симптоми, преди менструацията.

Депресията след раждането се нарича следродилната депресия. Хормоналните промени могат да предизвикат симптоми на следродилна депресия. Когато сте бременна, нива на женски хормони естроген и прогестерон се увеличават значително. През първите 24 часа след раждането, нивата на хормоните бързо се връщат към нормалното си състояние. Учените смятат, че рязката промяна в хормоналните нива може да доведе до депресия. Това е много прилича на начина, по който по-малките промени в хормоните може да повлияе на настроението на жената, преди да дойде нейният цикъл.

Нивата на хормоните на щитовидната жлеза също може да намалееят след раждането. Щитовидната жлеза е малка жлеза в областта на шията, която помага за регулиране на това как тялото ви използва и съхранява енергията от храната. Ниските нива на хормони на щитовидната жлеза може да доведат до симптоми на депресия.

Другите фактори, които също могат да изиграят роля при следродилната депресия са: умората след раждането; умората от липса на сън или разпокъсан сън; многото нови неща свързани с бебето; съмненията относно способността ви да бъдете добра майка; стресът от промените в домашната среда и работа; нереалистичната нужда да бъдете перфектната майка; загубата на това което сте били, преди да имате бебе; физическите промени, които ви карат да се чувствате по-малко привлекателни; липсата на свободно време и редица други фактори.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати